Kultura
0

UNESCO protiv odabira "sedam novih svjetskih čuda"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Odjeljenje za kulturu unutar organizacije Ujedinjenih naroda, UNESCO žestoko se usprotivilo privatnoj inicijativi koja je privukla pažnju miliona glasača za izbor novih sedam svjetskih čuda.

"Ova kampanja ima druge kriterije i suprotstavlja se našim objektivnim stavovima. Mi imamo daleko šire vizije", objasnila je u razgovoru za AFP glasnogovornica UNESCO-a Sue Williams.

Glasači su u subotu izabrali Veliki kineski zid, rimski amfiteatar Koloseum, palaču Taj Mahal u Indiji, sveti grad Inka Machu Picchu u Peruu, golemi kip Krista Iskupitelja u Brazilu, napušteni antički grad Petra u Jordanu i piramidu drevnih Maja Chichen Itza u Meksiku za novih sedam svjetskih čuda.

Britanski glumac Ben Kingsley i njegova američka kolegica Hillary Swank vodili su program ceremonije proglašenja u Lisabonu, a u petak u ponoć objavljeni su pobjednici.

Privatna švicarska fondacija u januaru je pokrenula inicijativu proglašenja sedam novih svjetskih čuda. Glasači širom svijeta su putem Interneta, telefona i SMS-a mogli glasati za jednu od 21 znamenitosti.

Christian Manhart, šef press službe UNESCO-a kritizirao je ovaj izbor rekavši da je njime poslata negativna poruka svijetu.

"Sve ove znamenitosti zaslužuju mjesto na popisu sedam novih svjetskih čuda, ali nama smeta što je sve ograničeno na sedam čuda. Prije je bilo razumljivo jer je antički svijet bio manji, ali svijet se dosta razvio. Mnogi drugi spomenici su također trebali naći svoje mjesto na ovom popisu", kazao je Manhart.