Kultura
10

UNESCO podržao Drugo bijenale savremene umjetnosti u Konjcu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U prisustvu generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, zamjenica državnog sekretara Ministarstva kulture i turizma Republike Turske Senay Baser i zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuša danas su u objektu D-0 ARK potpisali Izjavu podrške Drugom bijenalu savremene umjetnosti u Konjicu.

"UNESCO od 2009. godine podržava ovo bijenale koje pokazuje moć kulture da liječi bolne uspomene i da nadmaši podjele rata, pokazuje moć kulture za gradnju mira, socijalnu koheziju i razvoj. Pravljeno da bude atomsko sklonište, s namjerom da bude nepristupačno vanjskom svijetu, ovo mjesto će postati sjedište za dijalog i otvorenost. S ovim Bijenalom savremene umjetnosti pravite korak naprijed, čineći ovo mjesto središtem na mapi savremene umjetnosti, kazala je tom prilikom Irina Bokova.

Ministar Nović je izrazio želju da umjetnička djela nastala tokom prvog bijenala i djela koja će nastati tokom Drugog bijenala budu predstavljena na Venecijanskom bijenalu 2013. godine kao uspješan regionalni projekt pet zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Turska) i nadamo se da ćemo za to dobiti i podršku UNESCO-a.

Domaćini gostima, koji su obišli eksponate prvog bijenala, bili su generalmajor Oružanih snaga BiH Rizvo Pleh, načelnik općine Emir Bubalo i direktor Bijenala Edo Hozić.

Drugo bijenale otvara se 26. aprila 2013. godine, a zemlje partneri su Turska i Hrvatske, odakle dolaze i selektori Basak Senova i Zvonko Maković.

Do 30. juna 2012. selektori će odrediti umjetnike učesnike Bijenala koji će od kraja septembra početi postavljati svoje radove.