{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNESCO: Nikada nije bilo izjava o prekidu saradnje s BiH

F
27.3.2007. u 15:01
0
0
UNESCO: Nikada nije bilo izjava o prekidu saradnje s BiH
0
UNESCO: Nikada nije bilo izjava o prekidu saradnje s BiH
Direktorica UNESCO-ovog odjela za kulturu Regionalnog ureda za nauku i kulturu u Evropi - Venecija Marie Paule Roudil i direktorica Odjela za Evropu u Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a Mechtild Rossler prenijeli su Misiji BiH pri UNESCO-u u Parizu stav da nikada nije bilo izjava o bilo kakvom prekidu saradnje UNESCO-a i BiH.
To napominju zbog slučajeva nepoštivanja Konvencije o zaštiti kulturnohistorijskog i prirodnog naslijeđa koje su bile plasirane u bh. javnosti.

Kako je saopćeno danas iz Državne komisije za saradnju s UNESCO-om, istaknuta je odgovornost i spremnost institucija BiH za kontinuiran dijelog i saradnju na rješavanju problema razvoja gradske cjeline Mostara koji je na Listi svjetske baštine, posebno ambijentalnog uklapanja hotela "Ruža" u urbanističko-arhitektonsku cjelinu stare jezgre grada.

U tom smislu odobren je i finansijski podržan dolazak eksperata ICOMOS-a od UNESCO-a koji će pomoći lokalnim stručnjacima u iznalaženju optimalnog rješenja.

Isto tako dogovoreno je rješavanje pitanja vezanih za ugroženost Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" od velikih oscilacija voda i većeg nivoa vode rijeke Drine čiji je tok reguliran radom hidroelektrane Bajina Bašta. Tako je postignuta saglasnost da je najbolje hitno organizirati susret s ambasadorom Srbije pri UNESCO-u Dragoljubom Najmanom.

Isto tako direktorica Roudil izrazila je ohrabrenje u UNESCO-u da se projekt Ars Aevi uspješno odvija, po kojem će BiH biti regionalno prepoznatljiva s najboljom kolekcijom i najvećim regionalnim muzejem savremene umjetnosti sa sjedištem u Sarajevu.

U tom smislu Ministarstvo vanjskih poslova Italije odobrilo je putem UNESCO-a značajne iznose za gradnju muzeja po projektu znamenitog arhitekte Renzo Piana od po 300.000 eura za naredne tri godine.

Državna komisija za saradnju s UNESCO-om cijeni da dobri odnosi, odgovornost za zadatke i ciljeve UNESCO-a u BiH daju izvanredne rezultate koji imaju uporište u sistematskom pristupu razvoja saradnje i predanosti misiji UNESCO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: