|

Undiplomatic Art počinje u četvrtak Banjoj Luci

Undiplomatic Art počinje u četvrtak Banjoj Luci
0
S
Sarajevo-x.com
14.3.2012. u 16:17
0
komentara
0

dijeljenja
Undiplomatic Art počinje  u četvrtak Banjoj Luci
Večerašnjim predstavljanjem banjalučke književne scene te projekcijom dokumentarnih filmova "Usud" Marka Šipke i "Brat" Igora Tešića u 21 sat u Art kinu Kriterion završava sarajevski dio projekta Undiplomatic Art.
"Usud" je dokumentarni film koji analizira probleme interkulturne tolerancije u Bosni i Hercegovini, kroz slikovit prikaz Opštih izbora u oktobru 2010. godine i nacionalističke retorike kao glavnog obilježja predizborne kampanje. Kao glavni protagonisti u filmu svoje društveno angažiranje kroz muziku predstavljaju Mario Knezović, frontman benda Zoster iz Mostara i Grof Djuraz iz Banje Luke. "Brat" prati sudbinu dva brata koji su se na kraju Drugog svjetskog rata našli na suprotnim stranama i postavlja pitanje – šta je jače, ideologija ili bratska ljubav?

Program se sutra nastavlja u Banjoj Luci i trajat će do subote 17. marta. Prije nego što u četvrtak, 15. marta 2012. godine, u 20 sati na sceni Gradskog pozorišta Jazavac bude izvedena predstava "Hipermnezija" u režiji Selme Spahić, konceptualni umjetnik Damir Nikšić će svojom izložbom u Domu omladine Hollywar u 18 sati otvoriti predstavljanje sarajevskih umjetnika i umjetnica banjalučkoj publici.

U petak, 16. marta, u muzičkom paviljonu Staklenac će se održati književni program u okviru kojeg će se sarajevska književna scena predstaviti u Banjoj Luci. U programu će učestvovati Ahmed Burić, Almir Imširević, Lejla Kalamujić, Nermina Omerbegović i Mustafa Zvizdić, a moderatorice će biti Aleksandra Čvorović i Fadila Nura Haver. U petak od 22 sata će u Domu omladine sarajevski bend Skroz održati svoj koncert. Undiplomatic Art će biti završen u subotu, 17. marta, filmskim programom u okviru kojeg će u Gradskom pozorištu Jazavac od 20 sati biti prikazani filmovi "Planeta Sarajevo" Šahina Šišića, "Četvrti dio mozga" Nenada Dizdarevića te kratki igrani film "Prtljag" Danisa Tanovića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.