Predstavljeni rezultati
228

Unapređenje Zemaljskog muzeja: 625.000 dolara za kamere, restauraciju krova, senzore...

Piše: E. S.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH danas je održana prezentacija rezultata projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH". Cilj ovog projekta je podrška obnovi Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju.

Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, Dino Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Amir Pašić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, i Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, složni su u jednom, a to je da prijateljstvo SAD-a i BiH nikad nije bilo upitno te da je ovo državni Zemaljski muzej, čije očuvanje je od izuzetne važnosti.

"Želim da se zahvalim uposlenicima Zemaljskog muzeja koji nisu ostavili ovu izuzetno važnu instituciju onda kada smo je mi ostavili. Spasili su je predani i mladi ljudi. Kanton Sarajevo ima obavezu da pomogne Zemaljskom muzeju sa još više sredstava i energije i to ćemo i učiniti, jer KS od njega ima najveću korist i učinit ćemo sve da ponovo zasja punim sjajem. Također, Ministarstvo obrazovanja je planiralo ozbiljan iznos, kako bi sva naša djeca imala obavezu doći i uvjeriti se u vrijednost ove ustanove koja najslikovitije i najozbiljnije prikazuje snagu kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ovo je državni Zemaljski muzej koji govori o historiji svih prostora naše zemlje", poručio je Konaković.

Projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu", implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH. Ukupan iznos projekta je 625.000 dolara ili 1.070.000 KM.

Ambasador Nelson kazao je da bi Zemaljski muzej trebao biti obaveza i domaćih vlasti, a ne samo stranaca.

"Neka naša donacija bude motiv i inspiracija svima za očuvanje ovog blaga", kazao je Nelson.

Direktor Zemaljskog muzeja kazao je da je degutantno objašnjavati važnost ove institucije.

"U četiri faze implementacije projekta nivo zaštite zbirki usklađen je s međunarodno propisanim standardima. U okviru projekta završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka te videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH. Ugrađen je i najsavremeniji sistem videonadzora na objekte muzeja te je sa ukupno 104 vanjske i unutarnje kamere i protuprovalnim senzorima znatno unaprijeđena sigurnost od krađe i vandalizma. Izvršena je i restauracija krovova nad Odjeljenjem za arheologiju i restauraciju enterijera, kao i restauracija zidnog i stropnog slikarstva", kazao je, između ostalog, Sijarić.

U okviru projekta, dodaje Sijarić, nabavljena je i sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki. Riječ je, kako kaže, o trinaest savremenih aparata koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja BiH te će unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne kozervacije.

Kroz aktivnosti projekta urađen je arhitektonski projekt restauracije krova na zgradi Odjeljenja za prirodne nauke, a sredstva za izvođenje radova trebalo bi osigurati novim donacijama.