Francuska
0

Umro pisac Jorge Semprun u Parizu

FENA
Jorge Semprun
Jorge Semprun
Pisac i bivši španski ministar kulture Jorge Semprun umro je u utorak navečer u Parizu, objavio je njegov unuk Thomas Landman.

"Semprun, koji je nakon španskog građanskog rata (1936. - 1939.) s porodicom doselio u Francusku i ondje zatražio egzil, umro je u 87. godini u svojem pariskom domu", rekao je Landman.

Semprun je rođen u Madridu. Bio je gorljivi antifrankistički komunistički aktivist. Kao pripadnik pokreta otpora, 1943. godine je uhićen i deportiran u zloglasni koncentracijski logor u Buchenwaldu. Po povratku u Pariz 1945. godine, rukovodi tajnim aktivnostima opozicije Francovu režimu u ime Centralnog komiteta Komunističke partije Španije.

Godine 1964. isključuju ga iz partije, nakon čega se Semprun posvetio pisanju. Pisao je na francuskom i španskom jeziku. Za svoja djela dobio je više književnih nagrada. Među ostalima je objavio i knjigu "Evropski čovjek", čiji je koautor zajedno s Dominiqueom Villepinom.

Bio je ministar kulture od 1988. do 1991. u vladi Felipea Gonzalesa.

Tokom života Semprun je, kao scenarista više puta sarađivao s grčko-francuskim redateljem Costom Gavrasom i francuskim glumcem i pjevačem Yvesom Montandom.