Španija
0

Umro književnik Miguel Delibes

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Miguel Delibes, jedno od najvećih imena španske poslijeratne književnosti, umro je u petak u svome domu u 89. godini nakon dugogodišnje borbe s rakom debelog crijeva, objavili su španski mediji.

Delibes je jedna od najistaknutijih književnih ličnosti poslije Španskog građanskog rata (1936. - 1939.) i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a njegova djela, prevedena na tridesetak jezika, bila su adaptirana za kazalište.

Desetak mu je djela bilo adaptirano za film, od kojih su neki bili i nagrađivani, primjerice na filmskom festivalu u Cannesu film "Los Santos inocentes" (Nevini sveci) iz 1984.

Autor djela "Heretik", primio je 1993. u svojoj domovini najugledniju književnu nagradu Cervantes, a za prvi roman "La sombra del ciprés es alargada" („Sjena čempresa duga je“), priču o siročetu uništenom odgojem, primio je i najstariju špansku književnu nagradu "Nadal".

Njegovo opsežno književno djelo održava promjene u Španiji poslije rata.

Brojne kulturne ustanove i španski intelektualci predlagali su ga za kandidata za Nobelovu nagradu.

Delibes je, između ostalog, primio i novinarsku nagradu Luka Brajnović (1997. godine), koju dodjeljuje špansko sveučilište Navarra u počast profesoru Brajnoviću, hrvatskom iseljeniku i pjesniku, osnivaču katedre novinarstva na tome sveučilištu.

Nagrada Brajnović dodijeljena je posthumno i ubijenom vukovarskom novinaru Siniši Glavaševiću, prenosi Hina.