Legenda beogradskog glumišta
0

Umro glumac Petar Kralj

FENA
Jedan od najvećih srpskih glumaca Petar Kralj umro je u četvrtak u Beogradu u 70. godini života, objavio je beogradski teatar Atelje 212.

Kralj, rođen u Zagrebu 4. aprila 1941. godine, diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, nakon čega je prešao u slobodne umjetnike. Igrao je na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i beogradskom Narodnom pozorištu.

Monodrama Mome Dimića ''Živeo život Tola Manojlović'', koju je premijerno izveo 1967. godine, još uvijek je na repertoaru Ateljea 212 i odigrana je više od 400 puta.

Odigrao je zapažene uloge u djelima srbijanske i svjetske dramske baštine, a ostat će upamćen i po brojnim filmovima među kojima su i Poseban tretman, O pokojniku sve najlepše, Una, Dogodilo se na današnji dan, Početni udarac, Underground, Tri letnja dana i drugi.

Također je glumio u brojnim televizijskim serijama, među kojima su Maksim našeg doba, Bolji život, Zaboravljeni, Srećni ljudi i druge.

Tokom svoje bogate glumačke karijere osvojio je mnoge nagrade, među kojima je nekoliko Sterijinih nagrada (prvu je dobio kao najbolji mladi glumac 1965.), nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u komediji, nekoliko ''Zlatnih lovorovih vijenaca'' sarajevskog MESSA, nagrade ''Raša Plaović'' beogradskog Narodnog pozorišta, a dobitnik je i priznanja za životno djelo ''Dobričin prsten'' i ''Pavle Vujisić''.