{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umrla pjesnikinja Vesna Parun

S
25.10.2010. u 09:16
0
1
Umrla pjesnikinja Vesna Parun
0
Umrla pjesnikinja Vesna Parun
Vesna Parun (Foto: HRT)
Hrvatska pjesnikinja Vesna Parun umrla je u 88. godini života u Stubičkim Toplicama, javio je HRT.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vesna Parun je rođena 10. aprila 1922. na Zlarinu kod Šibenika. Veliki dio djetinjstva i mladosti provela je kod tetke u Splitu, u Biogradu na Moru i u Šibeniku.

Bila je odličan učenik i već se od 14. godine uzdržavala podučavanjem. U jesen 1940. upisala je studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Onda je došao rat, bježanje u Split, povratak u Zagreb (1942.). Tada su živjeli u Sesvetama kod Zagreba gdje joj je otac radio u općini. Odatle joj je brat otišao u partizane i ubrzo poginuo. U to vrijeme često je obolijevala.

Poslije završetka rata nastavila je studij na Filozofskom fakultetu, ali je tada upisala čistu filozofiju. 1947. radila je na pruzi Šamac - Sarajevo, oboljela je od tifusa, a u isto je vrijeme doživljavala krize zbog nesretne ljubavi koja je trajala od 1938. Sve su to bili razlozi prekida studija.

Od 1962. do 1967. boravila je u Bugarskoj gdje se udala, razvela i doživjela novi niz nedaća. Od tada je živjela uglavnom u Zagrebu i radila kao slobodni književnik. No nakon pola stoljeća u Studentskom gradu, u zagrebačkoj Dubravi, Vesna Parun svoj je skromni dom 2000, iz nevolje, zauvijek napustila i, vjerujući da je riječ o privremenom smještaju iz zdravstvenih razloga, smjestila se u Stubičkim Toplicama.

Objavljeno joj je preko 60 knjiga poezije i proze i uprizorena četiri dramska djela. Stvarala je duže od 50 godina i dobila brojne nagrade i priznanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: