|

Umjetnost u izolaciji: Galerija Brodac predstavlja radove Muhameda Baručije

Umjetnost u izolaciji: Galerija Brodac predstavlja radove Muhameda Baručije
156
L. K.
25.3.2020. u 16:08
3
komentara
156

dijeljenja
Umjetnost u izolaciji: Galerija Brodac predstavlja radove Muhameda Baručije
U petak, 27. marta, s početkom u 20 sati, galerija Brodac će uživo prenositi rad umjetnika Muhameda Baručije iz njegovog ateljea.
"Želimo iskoristiti vrijeme samoizolacije za postavljanje egzistencijalnih pitanja: Zašto smo danas ovdje i da li postoji jedinstvo svijeta u problemu? Koji je odgovor društva na globalnu zajedničku krizu? Kako to utiče na običnog čovjek u izolaciji? Što je solidarnost u kriznim vremenima, što se događa s solidarnošću nakon prestanka izvanrednog stanja? Kako izgleda život na planeti koji se može uništiti jednim klikom? Da li nam je potreban novi društveni ugovor i kako on izgleda? Hoće li nas ova kriza potaknuti na zahtjevnanje više sloboda i humanije životne okolnosti ili prema većem totalitarizmu?", poručuju iz Galerije.

Link za streaming uživo bit će objavljen u događaju na Facebooku.

"Postojimo u namjeri da podržimo i predstavimo savremenu umjetnost svima, želimo da služimo zajednici u ime zajedničkog dobra svih nas“, dodali su.

Galerija Brodac nastala je kao entuzijastičan potez nekoliko volontera spremnih da se bore protiv socio-ekonomske i političke opresije i indiferentnosti mladeži. Grupa mladih umjetnika i umjetnica organizirali su "radne akcije" da očiste i stvore prostor gdje mogu izlagati i dijeliti prostor sa svojim kolegama, potaknuti činjenicom da ni vlast ni drugi nisu imali sluha za rastuću snagu umjetnosti koju mlađe generacije imaju za ponuditi.

"Naša primarna misija jeste promovirati i unaprijediti scenu savremene umjetnosti, kako u državi tako i van nje, što bi bio pravi doprinos pozitivnim promjenama u društvu. Spremni smo unaprijediti kvalitet života naših građana ističući najvažniju stvar za njihov lični i zajednički napredak: kulturu. Umjetnost je najprije koristan i neophodan alat za borbu protiv neukosti, ali je i najjači portparol naroda. Umjetnik je radnik koji konstantno predstavlja sve radnike koji djeluju za život – zarađujući kroz proces stvaranja, producirajući produkt za zajedničko dobro", navode u saopćenju za javnost.

Kreirajući i pružajući prilike umjetnicima i publici za međusobnu interakciju u prostoru nezavisnom od bilo kakvog neželjenog političkog i socijalnog utjecaja – okruženi samo kvalitetnim umjetničkom djelima, unaprijedićemo oboje: životni standard građana i građanki bivajući kanal savremene umjetnosti prema publici, ali i nastaviti proces demarginalizacije kulture u namjeri da našu scenu savremene umjetnosti učinimo jačom i većom – onakvom kakva ona zaslužuje da bude, zaključili su iz Galerije Brodac.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...