Kultura
0

Umjetnost i politika: ko je kome maćeha?

Sarajevo-x.com
Austrijska nobelovka
Austrijska nobelovka
Iz Comedie Francaise, najpoznatijeg pozorišta u Francuskoj, prošle je sedmice objavljena odluka da se neće postavljati komad vodećeg austrijskog dramatičara Petera Handkea zato jer je prisustvovao pokopu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića. Na tu odluku žustro je reagovala Nobelovka Elfriede Jelinek, inače piščeva sunarodnjakinja.

"Užasnuta sam što Comedie Francaise danas funkcionira kao cenzorski autoritet i povlači s programa dramu Petera Handkea. Ne postavljajući njegov komad, Comedie Francaise se, unatoč svojoj bogatoj prošlosti, upisuje u najgoru tradiciju kulturnih institucija koje u vrijeme diktatura odbacuju neugodne umjetnike i osuđuju ih na tišinu." – izjavila je ova književnica.

[SLIKA]1[/SLIKA] Kontraverzni dramatičar pod udarom javnosti

Inače, Handkeova "Igra pitanja ili putovanje u zvučnu zemlju" trebala je biti premijerno izvedena u januaru 2007., ali je po odluci direktora pozorišta Marcela Bozonneta skinuta s programa samo nekoliko dana prije objavljivanja repertoara za sljedeću sezonu.

"Svako ko brani rad umjetniku, čini zločin, ne samo protiv autora, nego i protiv cjelokupne javnosti. Ponašanje poput ovog najgori je mogući način provođenja pravde prema žrtvama Miloševićevog režima". – zaključila je Jelinekova.