Umjetniku Ratku Orozoviću nagrada za životno djelo

Klix.ba
18.12.2015. u 14:45
180
1
Umjetniku Ratku Orozoviću nagrada za životno djelo
180
Umjetniku Ratku Orozoviću nagrada za životno djelo
Multimedijalni umjetnik, satiričar i književnik Ratko Orozović ove godine obilježava 71 godinu života i 51 godinu umjetničkog rada.
Direkcija TV Festival Press vitez, poštujući djelo prihvaćenog umjetnika u sopstvenoj sredini, a imajući u vidu odrednicu da prepoznaje dostignuća naše dijaspore, poslao je nominaciju Velikom žiriju, koji je jednoglasno odlučio, 12.12.2015. u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, da ovogodišnja nagrada za životno djelo pripadne Ratku Orozoviću, na ime poluvjekovnog televizijskog opusa, koji ga preporučuje kao umjetnika i televizijskog radnika koji nadilazi prostore Bosne i Hercegovine, kao i cijele bivše Jugoslavije.

Nagrada će biti dodijeljena na svečanosti povodom deset godina TV Festivala Press vitez, a datum i vreme će biti uskoro objavljeni.

Iz bogate biografije, bibliografije, filmografije i televizijske grafije Ratka Orozovića izdvaja se napisanih više od 1.000 pozorišnih, književnih i filmskih kritika.

Scenarista je i reditelj dva igrana filma "Vanbračna putovanja" i "Bračna putovanja". Prvi film afirmisao je ljepote Sarajeva, dok je drugi snimljen pred sam rat i posljednja je slika Sarajeva u starom stanju.

Ratko Orozović je dobitnik mnogih nagrada. Potpisao je nebrojene dokumentarne filmove i TV emisije.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: