Kultura
0

Umjetnik Izet Alečković 16. juna pred češkom publikom

FENA
Istaknuti bh. umjetnik i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo Izet Alečković predstavit će se u četvrtak, 16. juna češkoj publici izložbom koja će biti otvorena u Art Galeriji "Dea Orh" u Pragu.

Kako je istaknuo danas Alečković za Fenu, izložbu će postaviti na poziv spomenute eminentne galerije, smještene u centru Praga.

Najavljeno je da će otvorenju prisustvovati i predstavnik Ambasade BiH u Češkoj.

Bit će izloženo 20 radova velikog formata, iz zadnjeg opusa ovog umjetnika.

"Svi radovi su rađeni u tehnici akrilika na platnu, a riječ je o apstraktnom slikarstvu", kazao je on.

Izložba se postavlja u cilju afirmiranja bh. slikarstva, te kulturne razmjene između dvije zemlje i uspostavljanja bolje buduće saradnje na planu umjetnosti.

U skladu s tim ciljem, u budućem se periodu očekuje uzvratna posjeta u Sarajevo nekog od čeških umjetnika.

Radove s kojima će se Alečković predstaviti češkoj publici već je izlagao u sarajevskoj gradskoj galeriji Collegium Artisticum, te u Zagrebu, a predgovor u pratećem katalogu potpisuje likovni kritičar Vefik Hadžismajlović.

"To je slikarstvo koje nam otkriva umjetnika koji djeluje izdvojeno, usamljenički i bezrezervno odano svojim duhovnim opredjeljenjima, ali i likovnom jeziku kojim uspijeva da bez ostatka iskaže ideje o smrtnosti čovjeka, pa i destrukciji njegovog fizičkog bića", navodi Hadžismajlović.

Izložba će u Pragu biti postavljena 15-tak dana.