{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetnik Brian Eno u Sarajevu predstavlja multimedijalnu instalaciju "77 Million Paintings"

23.5.2018. u 14:35
96
75
Umjetnik Brian Eno u Sarajevu predstavlja multimedijalnu instalaciju "77 Million Paintings"
96
Umjetnik Brian Eno u Sarajevu predstavlja multimedijalnu instalaciju "77 Million Paintings"
Brian Eno (Foto: AFP)
"77 Million Paintings" naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Ena koja će od 13. juna do 29. augusta biti postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Ovaj svestrani i utjecajni muzičar i producent prvi put se u regiji predstavlja svojom "vizuelnom muzikom" koja je bazirana na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Brian Eno je kroz svoj rad popularizirao ambijentalnu muziku koju koristi i u instalaciji "77 Million Paintings", dok vizuelni dio izložbe čine videoprikazi radova koje je rukom oslikao na staklenim pločama. Kombinaciju audio i videosadržaja za posjetioce generira posebno osmišljen kompjuterski program koji ima 77 miliona mogućih kombinacija te bez obzira na dužinu trajanja postavke ne postoji mogućnost ponavljanja sadržaja, što za svakog posjetioca stvara potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i lično iskustvo.

"77 Million Paintings" prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.

"Konstantno sam fasciniran kombinacijama u ovom djelu i uvijek me iznova iznenađuje. Stalno uzvikujem: 'Ovaj slajd još nisam vidio'. Upravo je pomisao na golemost čitave stvari jedan od razloga koji me snažno privlače generativnoj umjetnosti; varijacija ima toliko da čak ni sam umjetnik ne može sagledati sve mogućnosti. Utoliko je '77 Million Paintings' nedovršivo djelo, bez obzira na to što je sam projekat potpuno okončan. Meni je to jako zanimljivo distinktivno obilježje gotovo cijele generativne umjetnosti", rekao je Brian Eno.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE


Ovo će biti prva i jedina izložba Briana Ene u regiji, a bit će i direktan povod za brojne aktivnosti koje će tokom ljeta biti organizirane u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

U maju ove godine objavljeno je obimno diskografsko izdanje Music For Installations, kolekcija muzike koju je Eno radio za svoje izložbe, uključujući i 77 Million Paintings kojoj je posvećen drugi od ukupno šest CD-ova koliko ih čini ovo izdanje.

Muzičar, producent, vizuelni umjetnik, mislilac i aktivist, Brian Eno je prvi put došao u žižu međunarodne umjetničke scene početkom 70-ih, kao suosnivač grupe Roxy Music. Odmah potom slijedi niz solo-albuma, vrlo utjecajnih i visoko cijenjenih. Njegova vizionarska produkcija uključuje i albume s Talking Heads, Devo, Laurie Anderson, U2 i Coldplay, te umjetničku saradnju i snimanje s umjetnicima kao što su David Bowie, John Cale, David Byrne, Grace Jones, James Blake i mnogi drugi.
Jednako su važni, a vjerovatno čak i brojniji, vizuelni eksperimenti koje Eno radi sa svjetlom i video zapisima. Upravo oni predstavljaju plodno tlo iz kojeg je iznikao ogroman broj Enoovih ostalih radova. Enoovi vizuelni radovi pokrivaju još duži vremenski period nego njegovi muzički snimci, a posljednjih nekoliko decenija paralelno radi na oba ova umjetnička polja.

Prvi izloženi rad bio je predstavljen u Two Fifth Avenue & White Fence, u New Yorku 1979. godine. U međuvremenu Brian Eno je imao vise od 160 izložbi širom svijeta, od Venecijanskog bijenala i Mramorne palate u Sankt Petersburgu do pekinškog parka Ritan i zgrade sidnejske opere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: