Kultura
0

Umjetnički i kulturni menadžer: profesija, djelatnost ili fikcija?

FENA
Sarajevska Agencija za kulturni razvoj - "Akcija"organizuje javno predavanje i promociju knjige "Umjetnički i kulturni menadžer: profesija, djelatnost ili fikcija? "

Gosti predavači bit će Milena Dragičević-Šešić i Sanjin Dragojević.

Predavanje i promocija bit će održani u Media centru Sarajevo 2. juna u 19.00 sati.

Početkom devedesetih godina u kulturi je došlo do pokušaja prijenosa znanja iz zapadne Evrope prema srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, pri čemu je posebni naglasak bio na području umjetničkog i kulturnog menadžmenta. Ovim procesom su se probudila neumjerena i neostvariva očekivanja, pa su zanemarena interna znanja i dostignuća. S druge strane se upravo od ovoga područja tražilo da ponudi sve odgovore na i danas goruće probleme kulturnih ustanova i organizacija (razvoj ljudskih resursa, organizacijska i financijska stabilnost, definiranje lokalne kulturne politike, pozicioniranje unutar regionalnih i širih međunarodnih okvira).

U jugoistočnoj Evropi stanje je posebno bilo teško uslijed ratnih zbivanja, političke i ekonomske nestabilnosti regije u cjelini i pojedinih zemalja, te zbog urušavanja dijela ili cijelog kulturnog sistema većine njih. Otud je profesija kulturnog menadžera ali i znanja koja mu pripadaju danas vjerovatno potrebnija nego ikad posebno u našoj regiji.

Nakon predavanja Milene Dragičević- Šešić i Sanjina Dragojevića, bit će predstavljena knjiga ovo dvoje autora pod nazivom *"Menadžment u umjetnosti u turbulentnim okolnostima" objavljena na engleskom jeziku krajem 2005. kod holandskog izdavača Boekmana Studiesa, a u srpskom prijevodu objavio ju je beogradski "Clio" prije nekoliko mjeseci.

O knjizi će govoriti Jasmina Husanović, docentica u oblasti kulturalnih studija na Filozofskom fakultetu Tuzla.

Milena Dragičević- Šešić je šefica UNESCO-ove katedre za Kulturnu politiku i kulturni menadžment (interkulturalizam i medijacija na Balkanu) Univerziteta umetnosti u Beogradu i šef katedre za Menadžment i produkciju pozorišta,radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti. Gost- profesor je na brojnim evropskim univerzitetima (Lion,Moskva, Budimpešta...), predsjednik Savjeta Evropske diplome kulturnog menadžmenta (Brisel), ekspert UNESCO-a, Vijeća Evrope, Pro Helvetie, Evropske kulturne fondacije.

Sanjin Dragojević, je predavač sociologije kulture, sociologije masovnih komunikacija, kulturne politike i politike masovnih medija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Kulturnog menadžmenta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Konzultant je mnogobrojnih međunarodnih organizacija iz ovih područja- UNESCO, Vijeće Evrope, Evropska kulturna fondacija, Evropska unija, Fondacija Soroš. Predaje na više međunarodnih poslijediplomskih studija i na brojnim seminarima, kursevima, akademijama i radionicama (Beč, Amsterdam, Beograd, Sarajevo, Kairo, Dubrovnik, Bratislava).