|

Umjetnička kolekcija Luciana Benettona od 9. do 28. maja u Sarajevu

Umjetnička kolekcija Luciana Benettona od 9. do 28. maja u Sarajevu
119
Klix.ba
5.5.2017. u 18:32
0
komentara
119

dijeljenja
Umjetnička kolekcija Luciana Benettona  od 9. do 28. maja u Sarajevu Luciano Benneton (Foto: EPA)
Umjetničku kolekciju "Imago Mundi" Luciana Benettona, koja sadrži djela 900 umjetnika dimenzija 10 x 12 centimetara, publika će imati priliku pogledati od 9. do 28. maja na izložbi postavljenoj u Bosanskom kulturnom centru.
Luciano Benneton pokrenuo je ovaj projekt u cilju spajanja umjetnika iz cijelog svijeta. Svake godine učestvuje nekoliko stotina umjetnika sa svojim autentičnim radovima, a izložbe selektivno obilaze zemlje kojima su namijenjene.

Ovogodišnja tema izložbe, koja će biti postavljena simbolično na Dan Evrope, je povezivanje umjetnika iz zemalja bivše Jugoslavije ( Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Slovenije)."Estetski i umjetnički splet kojeg komponuju nove i originalne vizije najznačajnijih umjetnika iz sedam novonastalih evropskih zemalja: 'Face to Face', nova etapa kolekcije Imago Mundi, spaja, ujedinjuje, upućuje i poziva na razmjenu. Novi susret Imago Mundi nije zakazan slučajno 9. maja, na Dan Evrope, u Sarajevu, gradu od ključne važnosti za evropsku i svjetsku povijest, gradu koji evocira sjećanja na bolne i žive rane. Polaže se nada u prevazilaženje granica, zatvaranje pukotina i stvaranje novih staza po kojima brodi kreativna energija tih skoro 900 umjetnika okupljenih u ime zajedničkog ideala ljepote", navodedeno je u saopćenju kojim je najavljena ova izložba.

Otvaranju izložbe će prethoditi okrugli sto koji će biti održan 9. maja od u 12 do 17 sati, a predvodit će ga Claudio Scorretti i Irina Ungureanu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.