"Future is Sarajevo"
74

Umjetnička instalacija Edine Selesković predstavljena na Vilsonovom šetalištu

I. S.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Umjetnička instalacija Edine Selesković predstavljena je danas na Vilsonovom šetalištu.
Instalacija je sačinjena sačinjeno od osam "skulptura". Osmišljene su tako kako bi njihov prizor iz različitih prespektiva pružao novi pogled te predstavio unikatno isukstvo svakom posjetiocu u putanji koju one stvaraju.

"Ova instalacija mi je nekako posebno draga. Ne samo jer je najnovija u nizu instalacija u javnom prostoru koje radim, nego jer je ona produkt suradnje umjetnika iz različitih sfera umjetnosti koji su i meni dali dodatnu inspiraciju. Htjela sam da savremena umjetnost bude ta koja će se publici predstaviti tamo gdje je i ona sama, van okvira galerije, muzeja i ostalih institucija. Zatim, željela sam i da ona bude ta koja će dati platformu mladim ljudima da se predstave i na neki način pokazati da zaista imamo budućnost", rekla je Selesković ranije u razgovoru za Klix.ba.

Publika na Vilsonovom šetalištu je danas imala priliku uživati u performansu savremenog plesa kakav nemamo priliku vidjeti u Sarajevu, ali tako često ni u samoj BiH.

Instalacija je prethodno bila postavljena u BKC-u i ispred Pozorišta mladih Sarajevo, a uvijek je uz sebe imala i neki prateći događaj. Umjetnica naglašava da se i ovoga puta okupila vrhunska ekipa koja dolazi iz različitih dijelova svijeta.

Neki od umjetnika koji su učestvovali na ovom umjetničkim događaju su: Aldina Topčagić, koja je porijeklom iz BiH, ali koja je svoju karijeru ostvarila u Austriji i Briselu, zatim Cruz Isael Mate venecuelanskog porijekla koji živi po cijeloj Evropi i jedan je od svjetskih zvijezda u savremenom plesu te učesnici radionice savremenog plesa Flying Into Gravity Skills koji su u Sarajevo došli iz 10 različitih zemalja. Nastupili su i članovi Sarajevo Drum Orchestra.