{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine proslavila 72. rođendan

F
11.10.2018. u 22:35
0
5
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine proslavila 72. rođendan
0
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine obilježila je 72 godine postojanja i djelovanja, a posjetiocima je poklonjen besplatan ulaz na sve izložbe.
Riječ je o izložbama: Izvan oblika Ana Crespo i Meliha Teparić, Selma Đulizarević: Trnoružičnjak, Oprostorena intima.

Osnovana odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946., Umjetnička galerija BiH je najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Od 1953. godine smještena je u zgradi koja je 1912. izgrađena kao robna kuća Ješue i Mojce Saloma. Za javnost je otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.

Od osnivanja do danas Umjetnička galerija BiH prošla je kroz brojne i burne faze razvoja: od nastanka preko stabilnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, pa do dramatičnih ratnih događanja krajem devedesetih, ali i ništa manje dramatičnog poraća, u kojem Galerija još nije dobila ni formalni status niti osnivača, pa je i u tom periodu prošla faze od zatvaranja za javnost do današnjih relativno stabilnih uslova za rad.

Tokom 72 godine postojanja i rada, putem otkupa, poklona, donacija i zaostavština, fundus Umjetničke galerije BiH narastao je na skoro 6.000 umjetničkih djela podijeljenih u kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i novih medija, Likovni arhiv "Nada".

Umjetnička galerija BiH posjeduje i bogatu bibliotečku građu iz svih oblasti likovne umjetnosti, specijaliziranu dokumentaciju i restauratorsku radionicu, a sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu te organizuje stalne i povremene izložbe i brojne druge događaje, navodi se u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: