{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetnička galerija BiH: Otvorena izložba Azulejo Keramike iz Portugala

F
10.6.2008. u 21:01
0
0
Umjetnička galerija BiH: Otvorena izložba Azulejo Keramike iz Portugala
0
Umjetnička galerija BiH: Otvorena izložba Azulejo Keramike iz Portugala
Unikatna i prepoznatljiva portugalska azulejo keramika predstavljena je u utorak uvečer sarajevskoj publici na izložbi koju je u Umjetničkoj galeriji BiH organizirala Ambasada Portugala u našoj zemlji.
Postavku čini 20 panoa velikog formata na kojima je fotografijama i pratećim tekstom predstavljen eksterijer i enterijer portugalskih građevina prekrivenih azulejo keramikom.

Izložen je i izbor originalnih azulejo keramičkih pločica koje karakterizira jedinstven umjetnički pristup i jarke boje.

Azulejo je jedan od najprepoznatljivnijih doprinosa Portugala evropskoj i svjetskoj kulturi. Te se oslikane keramičke pločice neprekidno proizvode već 500 godina i koriste za unutrašnje i vanjsko ukrašavanje arhitekture.

Zahvaljujući dugoj tradiciji, azulejo keramika prevazilazi okvire dekorativne umjetnosti te se kroz njenu historiju mogu pratiti različiti umjetnički stilovi, računajući i one sa strane koji se uočavaju u pojedinim razdobljima Portugala.

Koncepciju izložbe pripremio je Nacionalni muzej azuleja u Lisabonu, koji slovi za jedan od najznačajnijih muzeja keramike u svijetu.

Izložba će u Umjetničkoj galeriji BiH biti postavljena do 20. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: