Kultura
0

Umjetnička galerija BiH: Izložba "Freedom to Create"

FENA
Nakon Londona, New Yorka, Hararea, Kabula, Kaira i Bombaja, Sarajevo će biti domaćin međunarodnoj izložbi "Freedom to Create“, koja će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine od 21. jula do 2. augusta, navodi se u saopćenju organizatora.

"Freedom to Create“ kombinira snažnu umjetnost sa važnim porukama, približavajući globalna pitanja lokalnim zajednicama i prikazujući kako se kreativnost koristi za pokretanje društvenih promjena i jačanje sloge širom svijeta.

"Freedom to Create“ se fokusira na društva u razvoju, u državama koje se bore protiv siromaštva, nepravde i netolerancije kako bi promijenio živote kroz kreativnost i umjetnost. Izložba će predstaviti 38 radova umjetnika i umjetnica iz 26 zemalja iz cijelog svijeta, a riječ je o kompilaciji radova sa konkursa "Freedom to Create“ 2010., koji se fokusiraju na izgradnju mira.

Također, kao dio ove izložbe bit će postavljeno i 18 fotografija koje su rezultat zajedničke radionice za palestinske i izraelske novinske i dokumentarne fotografe.

Komentirajući dolazak jedinstvene izložbe "Freedom to Create“ u Sarajevo, glasnogovornica projekta Priti Devi smatra da je ovo divna prilika da se, na takvom historijskom i lijepom mjestu kao što je Umjetnička galerija BiH, umjetnicima koji žive u nekim od najproblematičnijih mjesta na svijetu osigura mjesto gdje mogu pokazati svoj talent kako bi on potaknuo društvene promjene.

"Uprkos burnoj historiji ove države, bosanski umjetnici, naučnici i muzičari su priznati širom svijeta. Njihov talent i uspjeh je inspiracija natjecateljima za nagradu Freedom to Create“, dodala je Devi.

Organizacija Freedom to Create uspostavljena je 2006. godine kako bi se usmjerila snaga umjetnosti i kulture na izgradnju kreativnijih i naprednijih društava. Cilj organizacije je da svakoj osobi pruži slobodu da sebi stvori priliku da učestvuje u izgradnji i očuvanju mira i inkluzivnog prosperiteta za svijet sutrašnjice.

Osnovu rada organizacije predstavlja vjera da i same zajednice posjeduju moć da kreativno razmatraju i nalaze rješenja za probleme na koje ove izložbe ukazuju.