Kultura
15

Umjetnička djela od neprocjenjive vrijednosti prvi put izložena javnosti

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba umjetničkih slika iz fundusa Fabrike duhana Sarajevo, svrstanih u kolekciju "Nacionalno blago", koja obuhvatala vrijedna djela Seida Hasanefendića, Đoke Mazalića, Ljube Laha, Gabrijela Jurkića, Franje Likara, Ismeta Mujezinovića, Petra Šaina, Ismara Mujezinovića, Lazara Drljače, Marija Mikulića, Branka Šotre… danas je prvi put predstavljena očima javnosti u Bošnjačkom institutu.

Fabrika duhana Sarajevo je jedna od rijetkih bh. kompanija koja posjeduje vlastitu umjetničku zbirku od neprocjenjive vrijednosti, a koja danas broji više od 200 umjetnina.

Restaurator Sanjin Lugić rekao je da je FDS uspio da napravi jedinstvenu kolekciju umjetničkih djela te da djela koja se mogu vidjeti u Bošnjačkom institutu s pravom nose naziv nacionalno blago.

Historičar umjetnosti Vefik Hadžismajlović istakao je značaj ove kolekcije velike umjetničke vrijednosti.

Također je podsjetio da se Fabrika duhana Sarajevo aktivno uključila i u rekonstrukciju i revitalizaciju jednog od zanimljivih starih građevinskih objekata iz turskog perioda na Baščaršiji (Firuz-begov hamam). U ovom prostoru će ujedno biti i galerijski prostori za trajni smještaj zbirke umjetničkih slika FDS-a.

Džejna Bajramović iz FDS-a rekla je da su željeli bar dio iz bogate kolekcije pokazati i podijeliti s ljubiteljima umjetnosti. Vrijedna kolekcija nastajala je oko 50 godina.

Izložba će za sve ljubitelje umjetnosti biti otvorena od 17. do. 30. novembra.