MUCHH
0

Umjetnici u projektu za djecu oboljelu od raka

FENA
Doktori Pedijatrijske klinike
Doktori Pedijatrijske klinike
U pokušaju približavanja kulturnih događaja djeci koja im zbog bolesti ne mogu prisustvovati umjetnici raznih profila posjećivat će djecu oboljelu od raka na Pedijatrijskoj klinici na lokalitetu Jezero, čitati im poeziju, prozu ili s njima vježbati crtanje i slikanje i tako na svoj način doprinijeti njihovom liječenju.

Dio je to projekta "Muzika i boja za nadu i liječenje" (MUCHH) koji podrazumijeva uređenje Onkološkog odjela u novom Centru za majku i dijete Pedijatrijske klinike na lokalitetu Jezero u cilju stvaranje ugodnijeg i za djecu opuštajućeg ambijenta.

Voditeljica projekta posjete umjetnika Marija Fekete-Sullivan kazala je da je taj program već započeo na Pedijatrijskoj klinici koja je trenutno smještena u krugu KCUS-a, a prva je gostovala spisateljica Ferida Duraković.

-Prvobitno je zamišljeno da umjetnici posjećuju male pacijente jednom mjesečno, ali zbog velikog interesovanja umjetnika da se uključe u taj projekt razmišlja se o tome da njihove posjeta budu organizirana i češće, kazala je Fekete - Sullivan.

U taj projekt uključili su se i članovi privatne muzičke i baletske škole "Amadeus" iz Zenice i tako na svoj način doprinose bržem oporavku djece.

Utemeljitelj te škole maestro Emir Nuhanović ističe da je muzika jedan od najboljih vidova terapije, te da su terapijske bolnice liječenja muzikom postojale još prije više od 400 godina.

Balerine i profesori škole "Amadeus" sudjelovat će i na dobrotvornoj večeri "Noć nade i muzike" koja će, okviru projekta MUCHH, večeras biti održana u Domu Armije u Sarajevu.

Šefica Pedijatrijske klinike KCUS-a prof. dr. Senka Dinarević - Mesihović ranije ovog mjeseca izrazila je nadu da bi do kraja ovog mjeseca ili početkom marta Klinika trebalo da bude preseljena u nove prostorije na lokalitetu Jezero.