Likovna kolonija
0

Umjetnici spašavaju Majevicu

Sarajevo-x.com
Na planini Majevici će u ponedjeljak 8. juna 2009. godine, u 19.00 sati biti svečano otvorena prva likovna kolonija Majevica 2009, koja će u središtu umjetničkog angažmana imati upravo planinu koja svojim položajem, ali i atrakcijama, nedirnutom prirodom i izvrsnim izletištima, spaja nekoliko općina Sjeveroistočne Bosne.

Organizator kolonije je Svjetlan Bešić, privatni poduzetnik iz Srebrenika, koji se već tri decenije bavi slikarstvom i fotografijom. Do sada je imao dvije samostalne izložbe slika. Tematika kojom je Bešić zaokupljen u svom umjetničkom stvaranju upravo su ljepote planine Majevice.

Slikari iz cijele BiH provest će sedam dana na Bešićevom imanju, udaljenom devet kilometara od centra Srebrenika, na 720 metara nadmorske visine.

"Krajolik Majevice u kojem će slikari stvarati tih sedam dana, sam po sebi je umjetnički doživljaj i zasigurno će biti inspiracija svim slikarima koji budu gosti Prve likovne kolonije Majevica 2009. Na ovaj način pokušat ćemo poslati poruku svim prijateljima prirode da još nije kasno da se spase ljepote koje imamo. Umjetnici su spremni da stanu pred sve one koji žele da se bore za spas naše ljepotice Majevice", kazao je Svjetlan Bešić.