Kultura
8

Umjetnici podržali projekt "Muzička soba" u Domu Bjelave

FENA
Prodajna izložba fotografija i slika čiji su autori eminentni bh. umjetnici bit će otvorena 30. juna u Galeriji "Boris Smoje" u organizaciji Art lab i Male škole fotografije, te uz podršku galerija "Black Box" i "Boris Smoje" i brojnih bh. umjetnika, ali i umjetnika iz Hrvatske, Engleske i Irana.

Ovi su umjetnici prepoznali značaj projekata Muzička Soba i Mala škola fotografije u dječijem Domu Bjelave, te svojim fotografijama pomogli njihov dalji razvoj, saopćeno je iz Pres- službe projekta "Mala škola fotografije".

Nakon devetomjesečnog muzičko-pedagoškog rada, projekt "Muzička Soba" s adresom u dječijem Domu Bjelave, završit će prvu školsku 2011./2012 godinu.

Ovaj inspirativni projekt pokrenut je u aprilu 2011. koncertima francuskog pijaniste Nikole Kanta koji je svojim koncertima pomogao prikupljanje inicijalnih sredstava za pokretanje projekta.

Uz donacije muzičkih instrumenata koje su građani širom BiH poklonili projektu, "Muzička Soba" je u oktobru 2011. napravila prve korake, te zajedno sa štićenicima Doma, uplovila u šaroliki svijet muzike.

Inicijatorica projekta "Muzička Soba" Sabina Šabić istaknula je da je presretna što su uspjeli ispuniti živote djece iz Doma tokom devet mjeseci, naglasivši da su rezultati druženja u "Muzičkoj Sobi" premašili sva očekivanja.

Osim redovnih predavanja, u edukaciju su uključeni i mladi u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Dom Bjelave", uz ocjenu da je takav projekt od izuzetne važnosti za usmjerenje štićenika u pravcu kulture, umjetnosti i načina izražavanja.

Projekt "Muzička Soba" je namijenjen ranjivim kategorijama građana bh. društva, a prve korake napravio je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Dom Bjelave".

Zamišljen je kao kreativni kutak u kome će polaznici provoditi slobodno vrijeme s pedagozima i muzičarima i kroz muziku učiti historiju muzike, muzičke stilove, kompozitore, upoznavati se s muzičkim instrumentima, osnovama sviranja i muziciranja, komponovanja, pisanjem autorskih pjesama, osnovama muzičke produkcije i sličnim.