{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetnici iz Egipta i Toga otvorili Freedom to Create

S
22.7.2011. u 12:17
0
1
Umjetnici iz Egipta i Toga otvorili Freedom to Create
0
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu umjetnica iz Egipta Laura Bouchnak i umjetnik iz Toga, Abdoul-Ganiou Dermani svečano su u četvrtak navečer otvorili međunarodnu izložbu "Freedom to Create", koja će biti postavljena do 2. augusta 2011.
U ceremoniji otvaranja izložbe koja predstavlja 38 umjetnika i umjetnica iz 26 zemalja, učestvovala je i plesna skupina Genesis:Sarajevo, dok su se prisutnim zvanicama obratili Ismet Lisica, kreativni direktor D&H Agency, zadužene za organizaciju izložbe, te u ime organizacije Freedom to Create, Kate Temperley.

"Budući da se Freedom to Create bavi izgradnjom mira sa posebnim fokusom na društva u konfliktu, Sarajevo, kao grad čiji umjetnici širom svijeta osvajaju nagrade u raznim sferama umjetnosti, zapravo je pravo mjesto za održavanje izložbe koja će širiti ovu misiju", istakao je kreativni direktor D&H Agency, Ismet Lisica, te izrazio nadu da će ovaj projekat i ideja zaživjeti i među umjetnicima Bosne i Hercegovine.

"Nadam se da će umjetnici u BiH konkurirati i za nagradu Freedom to Create, ali da će sa kolegama iz svijeta razmjenjivati iskustva, te kroz svakodnevno djelovanje dokazivati da se kreativnost i umjetnost mogu koristiti za pokretanje društvenih promjena diljem svijeta", zaključio je Lisica.

Od života žena Bangladeša, gladnih i siromašnih u Togu, kineske siročadi oboljelih od AIDS-a, preko potresnog života oboljelih od tuberkuloze u centralnoj Aziji, samopovređivanih mladih afganistanskih žena, "skrivene prošlosti" Zimbabvea, te konflikta između žena i muškaraca Saudijske Arabije, pa sve do brutalne dikature u Burmi, posljedica razarajućeg zemljotresa na Haitiju i umiranja hiljada žena pri porodu u Sierra Leoneu, teme su kojima su se kroz slike, fotografije, instalacije i filmove bavili umjetnici koji se predstavljaju sarajevskoj publici. Radovi koji su izloženi u Sarajevu bili su u užoj selekciji za nagradu Freedom to Create u 2010. godini u konkurenciji od preko 1.700 radova iz 100 zemalja.

"Naš cilj je prenijeti poruke hrabrosti, kreativnosti, jedinstva, pomirenja, izlječenja i nade iz čitavog svijeta i istaći značaj koji snovi imaju u transformaciji naših života", istakla je na ceremoniji Kate Timperley u ime organizatora, te naglasila da Freedom to Create pomoću kreativnosti premoštava društvene, rasne, spolne i ekonomske podjele. "Zadovoljstvo nam je najaviti da će se nakon Londona, New Yorka, Hararea, Kaira, Mumbaija i sada Sarajeva, Freedom to Create predstaviti u Kini".

Freedom to Create također predstavlja "Frames of Reality", jedinstvenu inicijativu izgradnje mira koja je pokrenuta u saradnji sa Peres centrom za mir. U okviru segmenta "Frames of Reality" sarajevska publika ima priliku vidjeti 18 fotografija koje su rezultat radionice za izraelske i palestinske novinske i dokumentarne fotografe.

Izložba će biti otvorena za javnost od 22. jula do 2. augusta 2011. Ulaz na izložbu je slobodan, a radno vrijeme Umjetničke galerije BiH je od 12 do 20 sati, svakog radnog dana osim nedjelje.

Za više informacija posjetite internet stranicu www.freedomtocreate.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: