{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetnici iz Budimpešte i Zagreba na MESS-u

F
21.10.2009. u 12:55
0
0
Umjetnici iz Budimpešte i Zagreba na MESS-u
0
Umjetnici iz Budimpešte i Zagreba na MESS-u
Predstava "Led" (Foto: MESS.ba)
Ansambl Narodnog pozorišta iz Budimpešte predstavio se sinoć zeničkoj publici s komadom "Led" reditelja Kornela Mundroczoa, gostujući na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u okviru programa Mitel Europe 49. internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Predstava je rađena prema tekstu istaknutog autora savremene ruske književnosti Vladimira Sorokina, poznatog po jedinstvenom stilu i najčešće utopijskom svijetu čije se vrijednosti kreću između ekstremne surovosti i poezije.

Takav svijet donosi i komad "Led" koji dekonstruira mit o ljubavi prisutan u ruskoj književnosti, ali i otvara oči za probleme današnjice.

Glumica Bori Peterfy predstavu je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu ocijenila iznimno interesantnom, ali realiziranom uz niz tehničkih poteškoća.

Kazala je da je komad rađen uz dosta improvizacije i kreativnog rada glumaca te su u konačnici u njenoj izvedbi jako uživali.

Glumci Gergely Banki, Joszef Gyabronka i Attila Laszlo istakli su odličnu saradnju s rediteljem, koji im u postavci teksta na teatarsku scenu nije postavljao nikakva ograničenja. Zadovoljni su i posjetom i prijemom zeničke publike.

"Blizanke" naziv je predstave koju su pred sarajevskom publikom u Pozorištu mladih jučer u dva termina izveli članovi Dječijeg kazališta Dubrava iz Zagreba, nastupajući u okviru programa Dječiji MESS.

Režirao ju je i dramaturški uredio Oliver Frljić prema tekstu E. Kästnera. Priča je to o dvije djevojčice koje nakon slučajnog susreta doznaju da su blizanke. To saznanje otvara niz pitanja, kao i njihovu težnju da pomire svoje rastavljene roditelje.

Frljić je naglasio zadovoljstvo cijelog ansambla konačnim proizvodom na sceni, potcrtavši da su "Blizanke" već osvojile nekoliko nagrada u Hrvatskoj i inostranstvu.

On je mišljenja da se komad bavi temom dosta prisutnom u našem društvu – rastavom roditelja, koja je često bolna za djecu iz takvih brakova. Potcrtao je i činjenicu da je tekst već imao i nekoliko filmskih adaptacija.

Naglasio je i značaj kvalitetnih dječijih predstava koje prenose dobru poruku, jer su ti prvi dodiri s pozorišnim svijetom "vrsta inicijacije djece za pozorište". On se, kazao je, u postavci teksta oslonio na savremenu tradiciju i trendove da bi djeci zadržao pažnju i ponudio im zanimljivost.

Da su djeca najiskrenija publika s neskrivenim komentarima i reakcijama smatra glumac Dean Krivačić, ističući da su ovom predstavom njihovu pažnju, uz dosta smijeha, uspjeli zadržati
dokraja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: