{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjetnici iz BiH i regije predstavili "Miraz" u Galeriji Collegium Artisticum

F
8.3.2013. u 20:54
26
1
Umjetnici iz BiH i regije predstavili "Miraz" u Galeriji Collegium Artisticum
26
U organizaciji Centra za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) večeras je u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu postavljena izložba pod nazivom "Miraz" koja sadrži video i printane radove u formi plakata autora iz država bivše Jugoslavije.
Jezgro izložbe čine umjetnice iz Sarajeva, a njima su se svojim radovima pridružili umjetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

Cilj izložbe je uspostaviti kreativni dijalog između autora iz pomenutih gradova bivše Jugoslavije koji dijele zajedničko historijsko naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi.

Na izložbi sudjeluju: Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić-Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).

Izložba "Miraz" gostovala je tokom 2012. godine u Ljubljani, Trstu, Beogradu i Zagrebu - gradovima u kojima djeluju organizacije koje su sudjelovale u projektu.

Autorica sarajevske izložbe Dunja Blažević precizirala je da je izložba "Miraz" dio projekta nazvanog "Žensko naslijeđe - doprinos jednakosti u kulturi" čiji je nosilac bio Centar za ženske studije iz Zagreba (2011.- 2012.).

Partnerske organizacije u tom projektu bile su Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA).

Pojam miraz vezan je za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica.

Na večerašnjem događaju posjetioci su mogli uzeti izložene primjerke radova printanih u formi plakata, te pogledati video radove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: