Venecijansko bijenale
0

Umjetnici iz BiH bez Bosne i Hercegovine

FENA
Ukoliko zvaničnici Bosne i Hercegovine do početka naredne sedmice ne potvrde podršku učešću bh. umjetnika na Venecijanskom bijenalu, BiH će biti jedina zemlja čiji će se umjetnici na toj prestižnoj smotri kulture predstaviti samostalno.

Kako je potvrdio danas na konferenciji za medije u Sarajevu generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, tim Ars Aevia je zbog konstantnog odbijanja predstavnika bh. vlasti da daju podršku ovom projektu, pristao na izmijenjeni koncept izložbe pripremljene za Bijenale.

Odlučeno je da bi BiH na Venecijanskom bijenalu trebalo, umjesto dosadašnje izložbe "Historija-Posthistorija-Budućnost", nastupiti s novim konceptom kojim bi BiH predstavljali samo Braco Dimitrijević (s postavkom "Posthistorijska dimenzija") te istaknuti talijanski arhitekt Renzo Piano, koji je projektovao izgled budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

U nezvaničnom dijelu programa Bijenala bila bi predstavljena samo fotoizložba djela bh. umjetnika, čija je prezentacija prethodno bila predviđena sa zamišljenom izložbom "Arte Facts".

Tim je povodom Hadžiomerspahić danas uputio već peto pismo članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, premijerima entitetskih vlada, ministru civilnih poslova BiH, entitetskim ministrima kulture i sporta te direktoricama Umjetničke galerije BiH i Muzeja savremene umjetnosti RS-a.

Od njih se traži da se ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću, koji je prethodno odbio podržati projekt Ars Aevi, preporuči da predsjedniku Venecijanskog bijenala pismeno potvrdi učešće države BiH na toj smotri spomenutim projektom.

On je podsjetio da su zvanični rokovi prijave učešća i umjetničkih projekata na Venecijanskom bijenalu već odavno zatvoreni za sve države, a jedino je za BiH napravljen ustupak te rok prijave produžen.

Neslaganje eksperata Muzeja savremene umjetnosti RS-a s projektom Ars Aevia, nepostojanje umjetnika iz RS-a u katalogu Ars Aevia za Venecijansko bijenale te gledanje već viđene izložbe, neki su od argumenata koji su navedeni Hadžiomerspahiću za odbijanje davanja podrške projektu.

Hadžiomerspahić je podsjetio da su gradonačelnik Venecije i zvaničnici Otvorenog univerziteta jedino Bosni i Hercegovini ustupili besplatno prostore Muzeja moderne umjetnosti Ca’ Pesaro i dijelove tog univerziteta za promociju bh. umjetnika, čije se mjesečno izdavanje broji u hiljadama eura.

"Čini mi se da je na djelu strategija zamaranja i rušenja Projekta Ars Aevi s namjerom da naši partneri u Italiji odustanu od nas. Ovo je također i političko ubistvo Ars Aevia", zaključio je Hadžiomerspahić.