Dani Sarajeva u Beogradu
0

Umjesto predstave scensko čitanje

FENA
U Beogradu su jučer objavljeni zvanični rezultati konkursa za najbolji dramski tekst koji su organizirali Internacionalni teatarski festival MESS i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nakon konsultacija svih članova žirija, odlučeno je da će se na festivalu Dani Sarajeva u Beogradu od 19. do 23. maja, umjesto premijernog prikazivanja predstave rađene prema pobjedničkom tekstu, organizirati scensko čitanje triju najboljih tekstova, u izvedbi sarajevskih i beogradskih glumaca, saopćeno je iz Pres-službe MESS-a.

Peteročlani žiri u sastavu: Borka Pavičević, Ana Tomović i Biljana Srbljanović iz Beograda, te Dino Mustafić i Almir Imširević iz Sarajeva odabrali su tekstove ''Boja krvi i ilovače'' autora Vahida Durakovića, ''Mogu tramvaji i bez nas'' autora Davora Marjanovića, te ''Happyend ne stanuje ovde'' autora Ninoslava Šćepanovića.

Tekstovi napisani na južnoslavenskim jezicima afirmiraju optimizam nove generacije u odnosu između Beograda i Sarajeva, angažovano i kritički preispituju predrasude, sučeljavaju s nedavnom prošlošću, ali i nude nadu da su bolji odnosi između ovih gradova i sretnija budućnost cijelog regiona mogući.