Zbog smanjenja sredstava
11

Umjesto najavljene predstave kraj 59. MESS-a obilježit će protestni performans umjetnika

E. Lj.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Umjesto ranije planiranog izvođenja predstave "Čehovljeva prva predstava" iz Irske koja je trebala zatvoriti 59. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, večeras će u Narodnom poozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati biti održan protestni performans umjetnika i prijatelja festivala.

Prvi put u historiji MESS neće biti zatvoren najavljenom predstavom, jer je Federalno ministarstvo kulture i sporta u posljednjih pet godina umanjilo budžet festivala za više od 60 posto. Upravo zbog toga se Direkcija MESS-a odlučila na ovaj protestni čin.

"Predstavu Čehovljeva prva predstava' irske kompanije Dead Centre iz Dublina koja je trebala zatvoriti ovogodišnji Festival MESS, zbog odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta o umanjenju sredstava za ovu godinu, nećemo gledati ove godine. Zbog toga je Direkcija Festivala MESS u dogovoru sa članovima žirija donijela odluku da će nagrade biti dodijeljene naredne godine, kad ćemo i zatvoriti 59. izdanje MESS-a, dan pred početak 60. izdanja, a nakon što svi pogledamo i tu predstavu. A odgledat ćemo je", naglasio je Kreševljaković na svečanoj ceremoniji otvorenja 59. izdanaj MESS-a.

Direkcija festivala pozvala je publiku i prijatelje MESS-a da se pridruže i poruže podršku najstarijem teatarskom festivalu u regiji.