{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulicu u Zagrebu nazvati po književniku Enveru Čolakoviću

A
14.11.2013. u 15:00
0
4
Ulicu u Zagrebu nazvati po književniku Enveru Čolakoviću
0
U Društvu hrvatskih književnika (DHK) održava se međunarodni naučni simpozij povodom 100 godina od rođenja bosanskohercegovačkog, austrijskog, hrvatskog i mađarskog književnika Envera Čolakovića pod pokroviteljstvom Ministarstava kulture Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Senad Nanić (Foto: Anadolija)
Senad Nanić (Foto: Anadolija)


Simpoziju je prisustvovao ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan, predsjednik DHK Božidar Petrač i predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske "Preporod", Senad Nanić.

Božidar Petrač u uvodnom je predavanju iznio najvažnije biografske podatke o Enveru Čolakoviću, Bošnjaku rođenom u Mađarskoj, koji je veliki dio svog radnog vijeka proveo je u Hrvatskoj. Petrač je naglasio potrebu pravilnog vrednovanja Čolakovićeve književne ostavštine spomenuvši zahtjev da se ulica u Zagrebu nazove njegovim imenom.

Salmir Kaplan (Foto: Anadolija)
Salmir Kaplan (Foto: Anadolija)


Federalni ministar Kaplan izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovoga simpozija.

"Kao ministra kulture izrazito me veseli svaka svrsishodna i kvalitetna saradnja bošnjačkih kulturnih udruženja u dijaspori i temeljne kulturne institucije Republike Hrvatske, kakvo je nesumnjivo Društvo hrvatskih književnika“, rekao je Kaplan izrazivši pritom zadovoljstvo zbog dobre saradnje ministarstava kulture RH i FBiH.

Enver Čolaković je primljen u bosanskohercegovačku, bošnjačku, hrvatsku ali i mađarsku književnost, a za njegov roman Legenda o Ali-paši književni historičari utvrdili su da je jedan od ponajboljih domaćih romana objavljenih u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Čolaković je iza sebe ostavio više od 400 bibliografskih jedinica, a najveći dio njegove ostavštine još nije objavljen. Pisac je u rukopisu ostavio pet romana, nekoliko zbirki novela i pripovijedaka, brojne knjige poezije i prijevoda te dnevnike. Svi Čolakovićevi rukopisi nalaze se u kanadskoj provinciji Ontario u posjedu njegove porodice.

Naučni simpozij pod nazivom "Trajni književni znamen Envera Čolakovića" organizirali su Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske "Preporod" DHK i Bosansko filološko društvo iz Sarajeva, a medijski pokrovitelj, časopis "Behar", sve će radove sudionika ovoga simpozija objaviti u svojem narednom tematskom izdanju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


U pauzi sve sudionike simpozija primit će gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u gornjogradskoj palači Dverce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: