Kultura
30

Ulični zabavljači iz Francuske izvode bosanske sevdalinke

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Festival prijateljstva u Goraždu okupio je impozantan broj učesnika iz svih dijelova svijeta.

Jedinstven po specifičnosti sadržaja i misiji koju ima, festival je ponudio raznovrsnost, a posjetioci najviše uživaju u dobroj uličnoj zabavi i mini koncertima koje izvodi francuska grupa Las Zazous. Na svakom su mjestu i u svakom trenutku, plijene pažnju i pozivaju na ulični ples, ali izvode i sevdalinke koje su naučili tokom brojnih boravaka u Goraždu.

Članovi ansambla Les ZaZous su iz francuskog grada Rena, a u Goraždu se osjećaju kao kod kuće jer su već imali nastupe na festivalu prijateljstva.

"Za nas je velika sreća da opet vidimo dobre ljude Goražda", kaže za Klix.ba Francoise Mayet pojašnjavajući da će glavni nastup na festivalu imati sa goraždanskim Muškim vokalnim ansamblom Behar.

Les ZaZous čini 14 članova koji sviraju svjetsku muziku.

"Nama je muzika prije svega zadovoljstvo da sviramo, nastupamo zajedno i radost koja se ogleda u našem humanističkom angažmanu. Sve nas posebno raduje susret sa publikom. Držimo desetak koncerata godišnje uglavnom u Renu i okolini, nastupamo na karnevalima, inauguracijama, obilježavanju raznih praznika, ali i humanitarnim akcijama. Često nastupamo vani, a u Goražde dolazimo od 2005. godine. Ovdje smo otkrili ljepotu sevdalinke, naučili smo mnogo pjesama tako da je svaki dolazak ovdje nezaboravna avantura, susret s prijateljima je najdragocjeniji", ispričala je Francoise.

Internacionalni festival u Goraždu u svom programu ponudio je i Dane dokumentarnog filma koje realizuju BH novinari i Nezavisno društvo Vojvodine iz projekta "Živjeti zajedno", tako da posjetioci tokom festivala svake večeri u kinu imaju priliku pogledati neko od filmskih ostvarenja iz ovog projekta.

U ljetnom kinu je upriličena projekcija filma "Mama" režisera i scenariste Xaviera Dolana koji je dio Operacije kino/Sarajevo Film Festivala.

Drugog festivalskog dana promovisana je i knjiga "Tako mi vremena" autora Mustafe Smajlovića, dok su svi ljubitelji klasične muzike mogli uživati u koncertu "Mediterranean fusion by" Adnana Ahmedića i Nataše Ristić iz Sarajeva.

Nedaleko od platoa Centra za kulturu u Ulici Zaima Imamovića otvoren je i Sajam starih zanata, posebno vrijedna manifestacija koja okuplja goraždanske zanatlije, ali i izlagače iz cijele regije.

Ove godine izloženi su najvećim dijelom ručni radovi Udruženja žena "Goraždanke", kućne radinosti "Motiv", dok ključnu ulogu ima Udruženje "Stari i umjetnički zanati" koje je i organizator sajma.

Na festivalskoj sceni održan je i koncert pop-rock muzike. Publiku su zabavljali bendovi Kuda i Oratorij iz Goražda te Undergrounderi iz Sarajeva.