Sutra na Beton Festu
0

Ulice Vilsonovog šetališta bit će pretvorene u 3D umjetničku sliku

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vilsonovo šetalište u Sarajevu sutra će "okupirati" mladi bh. umjetnici, koji će u okviru prvog regionalnog festivala uličnog slikarstva, Beton Festa, betonske površine najvećeg sarajevskog šetališta pretvoriti u umjetničku sliku, najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Općine Novo Sarajevo.

Umjetnici će crtati XXL trodimenzionalnu sliku o temi vodene bujice, a prema riječima Maide Šabete, projekt manedžarice Beton Festa, riječ je od 26 mladih umjetnika koji do sada nisu imali priliku da se dokažu.

"Na taj način ćemo pokazati da je Bosna i Hercegovina prepuna velikih likovnih talenata koji zaslužuju apsolutnu podršku", kazala je Šabeta. A jedni od onih koji su prepoznali važnost ovog kulturnog događaja i podržali Beton Fest su predstavnici Općine Novo Sarajevo, koji su ustupili prostor na Vilsonovom šetalištu i osigurali veliki šator koji će poslužiti učesnicima ukoliko bude kiše.

"Zaista sam počastvovan što je jedan ovako značajan kulturni događaj dobio svoje mjesto održavanja u Novom Sarajevu. Posebno nam je drago zato što se ovo prvi put dešava u regionu i što je to nešto što do sada nije viđeno na našim prostorima. Na ovaj način se približavamo evropskim standardima i dobijamo događaj kakav imaju veliki evropski gradovi kao što su Pariz, Firenca, Barcelona gdje je ulična umjetnost postala udomaćena", istaknuo je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Specijalni gosti Beton Festa su Matthew May i Giovanna la Pietra, koji će također na ulicama Sarajeva nacrtati svoja umjetnička djela. May će sutra ispred Gradske tržnice crtati refleksiju zgrade u vodi preko koje će naslikati trodimenzionalni most, a prolaznici će se moći fotografisati.

Isti dan će biti obilježeno i sjećanje na legendarne madonnare, koji su preteća uličnog slikarstva. Oni su bili lutajući slikari koji su putovali od grada do grada i na ulicama ostavljali impresivna umjetnička djela. Njihov predstavnik na Beton Festu je Giovanna la Pietra. Ona je ispričala da su madonnari na taj način zabavljali radničku klasu i zarađivali za život.

"Madonnare predstavlja kreda, obična krpa i kapa za prikupljanje dobrovoljnih priloga od kojih su živjeli. Nekada su oni bili proganjani od policije jer su podsjećali na prosjake, a danas je to potpuno drugačije. Riječ je o slobodnim umjetnicima, mahom akademskim slikarima", kazala je La Pietra.

Ove godine se u cijelom svijetu proslavlja 40. godišnjica uličnog slikarstva, a Sarajevo je prvi grad u regionu koji se pridružio tom značajnom jubileju.

Festival organizira Udruženje za razvoj kulture i umjetnosti "Progres.