{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukradena slika koju je Pablo Picasso poklonio Grcima 1946.

S
10.1.2012. u 10:09
0
4
Ukradena slika koju je Pablo Picasso poklonio Grcima 1946.
0
Slika Pabla Picassa, koju je slavni španski umjetnik poklonio Grčkoj u čast njihovog otpora nacističkoj okupaciji u Drugom svjetskom ratu, ukradena je iz Nacionalne umjetničke galerije u Atini, javlja CNN.
Slika nazvana "Glava žene" naslikana je 1939. godine i jedna je od tri djela koja su ukradena u ponedjeljak u jutarnjoj pljački, izvijestile su vlasti.

Lopovi su namjeravali ukrasti još jedno umjetničko djelo, ali im je ono ispalo dok su bježali.

Portret prikazuje ženu u bijeloj bluzi na plavoj pozadini ispod koje piše: "Za grčki narod od Picassa".

Sliku je Picasso Grcima poklonio 1946. godine. Policija je saopćila da su pored ove, lopovi odnijeli i slike Pieta Mondriana i Guglielma Caccie.

Lopovi su tokom noći nekoliko puta ometali alarmni sistem konstantno ga gaseći, a u 04.30 sati provalili su u galeriju kroz aluminijska vrata na balkonu.

Tokom krađe, aktivirao se detektor pokreta, upozoravajući stražare da je neko u galeriji. Osiguranje je potrčalo za lopovima, ali su onu uspjeli pobjeći.

Ministar za zaštitu građana Christos Papoutsis kritikovao je sigurnosni sistem u galeriji koja čuva djela umjetnika kao što su Auguste Rodin, Henri Matisse i Peter Paul Rubens.

Nacionalna umjetnička galerija u Atini najpoznatija je po neprocjenjivoj zbirci grčke i renesansne umjetnosti, u kojoj su djela El Greca, Tiepola i Brueghela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: