Značajno djelo
4

Ukraden Banksyjev mural koji se nalazio na vratima pozorišta Bataclan u Parizu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ukraden je mural uličnog umjetnika Banksyja koji se nalazio na požarnim vratima pozorišta Bataclan u Parizu, prenosi CNN.

Riječ je o muralu koji je jedan od najpoznatijih anonimnih umjetnika na svijetu naslikao u čast žrtvama koje su na tom mjestu poginule u novembru 2015. godine.

"To je velika tuga, svi smo uznemireni. Banksyjev rad, simbol sjećanja, koji je pripadao svim mještanima Pariza i građanima svijeta nam je oduzet", saopćeno je iz ovog pozorišta.

Slika je prikazivala tužnu figuru s crno-bijelim velom, glave pognute prema zemlji. Ovaj mural imao je posebno značenje jer je naslikan na vratima Bataclana gdje je u terorističkom napadu u novembru 2015. godine poginulo 90 osoba.

Mural je nastao u junu prošle godine zajedno s nekoliko drugih radova koje je navodno naslikao britanski ulični umjetnik Banksy.

Reuters piše da je jedan policijski izvor naveo da su lopovi u kombiju ukrali vrata u petak navečer. Iako CNN piše da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je Banksy autor ovog murala, Banksy je fotografiju ukradenog murala objavio na svom Instagram profilu.