Kultura
0

Ugnjen: Mene niko nije kontaktirao za Hotel Ružu

FENA
Jedan od svojevremeno najljepših hotela mostarski Hotel Ruža, već duže je razlog zbog kojeg iz sjedišta UNESCO-a upozoravaju da bi Mostar mogao biti skinut s Liste svjetske baštine.

Tim povodom Fena je kontaktirala arhitektu Zlatka Ugnjena, autora "Ruže" čijem su se arhitektonskom rješenju mnogi divili.

Ugnjen je kratko rekao da njega nikad niko nije kontaktirao, iako je bila predviđena rekonstrukcija, a ne ponovna izgradnja hotela. Ali, kako Ugnjen ističe to zaista nije njegov problem, nego problem vlasti i investitora.

Kada je riječ o samom hotelu on navodi da se mogao napraviti i ljepši hotel, da ga čak nije trebao ni on ponovo raditi nego neki sasvim drugi arhitekt. Nažalost, dešava se šta se dešava. A kada je riječ o eventualnim potraživanjima i osporavanjima u smislu zaštite autorskih prava Ugnjen ne vidi razloga da to uradi, jer s obzirom na postojeću situaciju jednostavno ne vjeruje da bi to nešto promijenilo.

Na jučer otvorenoj izložbi "Bh. gradovi kulturne baštine: Mostar, Višegrad i Jajce" predsjednik državne komisije za saradnju s UNESCO-om Slobodan Šoja je rekao da mu je u Centru za svjetsko naslijeđe UNESCO-a u Parizu prije dvije sedmice, rečeno da će Stari most u Mostaru ukoliko ne ispuni propisane uvjete, biti skinut s Liste svjetske baštine UNESCO-a na Listu ugroženih spomenika svjetske baštine.

On je rekao da su od pet tehničkih uvjeta postavljenih pred Mostar ispunjena četiri. I dalje je sporan samo hotel "Ruža" za koji predstavnici UNESCO-a traže rušenje četvrtog sprata, tačnije dijela koji je okrenut prema mostu.