|

Ugledni Independent uvrstio Bosanku među 10 najvećih mladih umjetnika svijeta

Ugledni Independent uvrstio Bosanku među 10 najvećih mladih umjetnika svijeta
22
Klix.ba
3.1.2014. u 21:54
156
komentara
22

dijeljenja
Ugledni britanski Independent uvrstio je Bosanku Dušicu Bijelić među deset najvećih mladih umjetnika svijeta koji će briljirati u 2014. godini.
Joel Fry, Stacy Martin, Hanya Yanagihara, Jennifer Haley, Ruth Barnes, Dušica Bijelić, Ed Atkins i Rachel Parris Joel Fry, Stacy Martin, Hanya Yanagihara, Jennifer Haley, Ruth Barnes, Dušica Bijelić, Ed Atkins i Rachel Parris
Kako piše navedeni list, ova 26-godišnja sopranistica je iz Bosne i Hercegovine otišla u Srbiju gdje je sa osam godina počela svoje muzičko obrazovanje.

Kao djevojčica svirala je klavir i bila učesnica nekoliko takmičenja. Nakon toga počela je učiti glumu i ples te sa 12 godina bila voditeljica dječje emisije na nacionalnoj televiziji.


Nakon završetka Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi profesorice Ljudmile Gross-Popović i Fakulteta za muziku u Beču u klasi profesorice Gabriele Lechner, Dušica je dobila stipendiju za Operski studio Santa Cecilia u Rimu nakon čega je učestvovala u još nekoliko programa namijenjenih za soprane.


U karijeri je osvojila nekoliko prestižnih nagrada među kojima se izdvajaju Career Bridges u New Yorku i nagrada publike na Festivalu Wildbad Rossini. Trenutno je članica Kraljevske opere u Velikoj Britaniji.


Osim nje, među deset najvećih mladih umjetnika uvršteni su glumac Joel Fry, radijska voditeljica Ruth Barnes, video i grafički umjetnik Ed Atkins, spisateljice Jennifer Haley i Hanya Yanagihara, glumice Stacy Martin i Rachel Parris, pop pjevač Benjamin Clementine i balerina Francesca Hayward.
Prijavi grešku


Komentari (156)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...