Stop podobnim
3

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH: Nacionalna matrica vlasti predstavlja alibi za nerad

Piše: A. P.
Konferencija za medije URIR-a (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje rediteljica i reditelja (URiR) u BiH u prethodne dvije godine rada uvjerilo se u, kako su istakli danas, neprihvatljivu patokratsku vladavinu koja ima vrlo jasno definiranu nacionalnu matricu kao svojevrstan alibi za zapušteno kulturno polje i industriju te nerad na svim nivoima.

Predsjednik udruženja URiRuBiH Dino Mustafić istakao je da su se 2016. godine aktivirali na usvajanju zakonskih rješenja koja bi poboljšala kvalitet umjetničke proizvodnje i afirmirali struku.

"S Udruženjem filmskih radnika na nivou Kantona Sarajevo formirali smo radnu grupu koja je izradila nacrt i pravilnik za raspodjelu sredstava na volonterskoj osnovi. Taj nacrt je usvojen na Skupštini KS, ali nažalost, dva vrlo važna člana o transparentnosti i pravilnik o raspodjeli sredstava nisu uvršteni u taj zakon. Članovi naše radne grupe su reagovali i obećano je da će naše sugestije biti usvojene, ali još uvijek nemamo povratne informacije", poručio je.

Pozitivan korak tog pregovaračkog tima je što je na kantonalnom nivou iznos sredstava sa 144.000 KM podignut na 500.000 KM, što je jedan od pomaka na planu filmske produkcije, s obzirom na to da najveći broj nezavisnih produkcija, filmskih produkcija i autora uopće živi na području Kantona Sarajevo.

"Na federalnom nivou se ne možemo pohvaliti ostvarenim rezultatima, mada je prije odlaska Danisa Tanovića na Berlinski festival iz Udruženja direktno premijeru Fadilu Novaliću uručen Nacrt zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti koji već nekoliko godina uopće ne dobija priliku da bude stavljen u proceduru i usvojen. Poslije našeg insistiranja i pitanja zašto je to tako, prekinuta je bila komunikacija s federalnom vladom. Razlozi su bizarni, a to je da nešto pripada određenoj političkoj opciji čije je to ministarstvo. Takva vrsta dijaloga ni s ovim ni s drugim strukovnim udruženjem nije moguća", rekao je uz nadu da će u novom sazivu Udruženja nastaviti ove razgovore i novi krug sastanaka s ministricom kulture i premijerom, jer žele ukazati da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema zakonsku regulativu kada je riječ o kinematografskoj djelatnosti.

Na državnom nivou najviše su vremena posvetili vitalnoj odluci koja s tog nivoa može doći, a to je povrat poreza koji će biti direktna vrsta podsticaja za kulturu.

"Na dobrom smo putu nakon razgovora s ministrom Adilom Osmanovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem koji su izdvojili veća sredstva za kulturu. Prijedlog koji je upućen Vijeću ministara s obrazloženjem zašto je ova inicijativa dobra za sve građane u BiH nažalost je blokiran na sastancima koji su trebali da odrede finansijski aspekt. Oslobađanju poreza za filmsku proizvodnju direktno su se usprotivile određene političke opcije", kazao je Mustafić ističući da za to odgovornim smatraju ministra finansija Vjekoslava Bevandu i da se nadaju da će taj akt vratiti na pregovarački sto.

Za udruženje je rekao da je protekle dvije godine radilo u nekoj vrsti tihe diplomatije i da insistiraju na tri vrlo važna principa: transparentnosti, kompetentnosti i dijaloga sa strukom.

"Zalagat ćemo se za departizaciju i depolitizaciju kulturnog sektora zato što, kao i u svakoj djelatnosti, preporuka za reditelje trebaju biti rad, znanje i talent, a nikako ideološka, stranačka, etnička ili neka druga podobnost", kazao je Mustafić.

Danas, na Svjetski dan pozorišta, u Zenici će prirediti rediteljsku večer posvećenu Selmi Spahić. Pokušavaju na filmske projekcije i pozorišne predstave dovesti srednjoškolce kako bi kroz direktan razgovor saznali kako je biti reditelj.

Osim toga, pripremaju monografiju Hajrudina Šibe Krvavca i nadaju se da će u toku godine imati u rukama ovu publikaciju.

Pozvali su i mlade autore da od sljedećeg ponedjeljka, 3. aprila, apliciraju na konkurs za realizaciju jednog filma i jedne pozorišne predstave.

"Smatramo da je to jedan od pravih puteva da budemo alternativna paradigma državnim konkursima i da na svom primjeru pokažemo šta znači transparentnost i profesionalno i odgovorno provođenje konkursa, a najvažnija u svemu je naša briga za ono što dolazi i kreiranje ambijenta dobrodošlice za mlade ljude i njihove radove", istakao je na kraju član Upravnog odbora URiRuBiH Srđan Vuletić.