Zahtjev Vladi Federacije
11

Udruženje rediteljica i reditelja BiH traži smjenu Antonia Beusa, iznijeli ozbiljne optužbe

D. J.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Udruženje rediteljica i reditelja BiH još jednom želi Vladi Federacije BiH uputiti zahtjev za smjenu (v.d) predsjednika Upravnog odbora Fonacije za kinematografiju Sarajevo Antonia Beusa zbog, kako tvrde, nezakonitog i nesavjesnog rada.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti.

Posljednja u nizu neprihvatljivih radnji je činjenica da je g. Beus, po našim saznanjima, u toku prošle sedmice cijepao službene dokumente u prostorijama Ministarstva za kulturu i sport FBiH, te je nakon toga uzurpirao zvaničnu web stranicu Fondacije tako što ju je prvo oborio, a zatim naredio skidanje informacije o raspisivanju ponovljenog konkursa za izbor korisnika sredstava Fondacije, te stavio svoju privatnu obavjest na istu.

Ovo je kulminacija nasilja nad Fondacijom i njenim autorima te potpunog sabotiranja odluka Vlade FBiH, koja je poništila prethodni konkurs za izbor korisnika sredstava Fondacije, te obećala da će u toku tekuće godine raspisati konkurs koji će se provesti po relevantnim standardima struke poštivajući postojeće zakonske akte, a ne po privatnim interesima g. Beusa, a što smatramo da je do sada bio slučaj.

Zbog svega navedenog, kao strukovno udruženje, ponovo pozivamo Vladu FBiH da smijeni g. Beusa iz UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a nadležne institucije pozivamo da se pozabave načinom na koji je g. Beus manipulisao konkursima u toku svog mandata, da se pozabave izvještajem u kojem se vidi da su pare Fondacije trošene netransparetno i nezakonito čime je zaustavljen napredak bh kinematografije. Vlada FBiH jednostavno mora spriječiti Antonia Beusa da nastavi raspolagati sredstvima iz budžeta kao da su njegova privatna i da time nanosi ogromnu štetu bh. kinematografiji koja je dosad donijela višestruku korist Bosni i Hercegovini.

Još jednom Vladu podsjećamo da iza zahtjeva za smjenu Antonia Beusa stoje najrelevantniji autori bh filma, koja su još u javnoj objavi od 27. septembra ove godinu tražili ovu smjenu: Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević, Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica, Jasmila Žbanić.

Nadamo se da će Vlada stati iza naših zahtjeva te u najskorijem roku ukloniti g. Beusa iz UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo, te iz svih drugih procesa vezanih za bh. kinematografiju.