Kultura
0

Udruženje izdavača i knjižara BiH uručilo nagrade ovogodišnjim dobitnicima

FENA
Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIKBiH) danas je u Sarajevu, na prigodnoj svečanosti, uručilo tradicionalne nagrade dobitnicima za ovu godinu u nekoliko kategorija.

Tako je najboljim izdavačkim projektom u oblasti književnosti proglašena izdavačka kuća "Dobra knjiga" za izbor romana autora Dževada Karahasana "Istočni diwan", "Šahrijarov prsten", "Sara i Serafina" te "Noćno cvijeće".

Istu je nagradu u oblasti historiografije dobio Institut za istoriju za knjigu "Sarajevo – biografija grada" autora Roberta J. Donia.

Nagradu za najboljeg autora u 2007. godini ravnopravno su podijelili Esad Duraković za knjigu "Orijentologija – Univerzum sakralnoga teksta" (Izdavačka kuća "Tugra") te fra Petar Anđelović za knjigu "Fratar i njegova Bosna" (Izdavačka kuća "Rabic").

Kako se između ostalog navodi u obrazloženju, pomenuta knjiga Esada Durakovića kruna je dugogodišnjeg autorovog znanstvenog rada. Riječ je o smjelom Durakovićevom iskoraku ka opisivanju, povezivanju i interpretaciji pojava što čine okosnicu orijentalno-islamske poetike, odnosno orijentalno-islamskih umjetnosti uopće. Njegova polazišna teza jeste da je u kur'anski tekst unio svojevrsnu eksploziju u kulturi, utječući time na formiranje orijentalno-islamske poetike.

"Fratar i njegova Bosna" predstavlja izbor iz djela provincijala Bosne Srebrene fra Petra Anđelovića, u povodu 70. godišnjice života. Knjiga oslikava svu složenost te opću društvenu korisnost autorovog i franjevačkog angažmana za BiH u kriznom istorijskom kontekstu, borbi za njen opstanak. On također identificira i više od sedam stoljeća franjevačkog postojanja i djelovanja u BiH.

Specijalna nagrada žirija UIK BiH pripala je časopisu "Novi izraz", broj 35-36, januar-juli ove godine.

Najboljim prevodiocima u ovoj godini ravnopravno su proglašeni Josip Osti za prevod slovenske poezije "U jantaru vremena" Izdavačke kuće "Tugra" te Davor Beganović za prevod knjige "Metamorfoza činjenica i tajno znanje" autorice Renate Lachmann u izdanju Naklade "Zoro" (Sarajevo-Zagreb 2007.).

Šimo Ešić proglašen je najboljim ovogodišnjim urednikom značajnog broja vrijednih knjiga u izdanju "Bosanske riječi" Tuzla.

Nagrada za grafički dizajn pripala je Sanji Rašček za ilustraciju knjige "Ježeva kućica" iz edicije "Branko Čopić", u izdanju Biblioteke "Mali princ" izdavača Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka – Beograd i "Bosanske riječi" Tuzla.

Dobitnicima su nagrade uručili dogradonačelnik Sarajeva Predrag Mitrović, predsjednica Komisije akademik Hanifa Kapidžić Osmanagić te predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić.

O nagradama je odlučiovao žiri UIK-a BiH u sastavu prof.dr. Hanifa Kapidžić Osmanagić, prof.dr. Marina Katnić Bakaršić, Stevan Tontić, Bojan Hadžihalilović te Dragan Marković.