|

Udruženje izdavača i knjižara BiH uručilo nagrade ovogodišnjim dobitnicima

Udruženje izdavača i knjižara BiH uručilo nagrade ovogodišnjim dobitnicima
0
F
FENA
8.12.2007. u 15:35
0
komentara
0

dijeljenja
Udruženje izdavača i knjižara BiH uručilo nagrade ovogodišnjim dobitnicima
Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIKBiH) danas je u Sarajevu, na prigodnoj svečanosti, uručilo tradicionalne nagrade dobitnicima za ovu godinu u nekoliko kategorija.
Tako je najboljim izdavačkim projektom u oblasti književnosti proglašena izdavačka kuća "Dobra knjiga" za izbor romana autora Dževada Karahasana "Istočni diwan", "Šahrijarov prsten", "Sara i Serafina" te "Noćno cvijeće".

Istu je nagradu u oblasti historiografije dobio Institut za istoriju za knjigu "Sarajevo – biografija grada" autora Roberta J. Donia.

Nagradu za najboljeg autora u 2007. godini ravnopravno su podijelili Esad Duraković za knjigu "Orijentologija – Univerzum sakralnoga teksta" (Izdavačka kuća "Tugra") te fra Petar Anđelović za knjigu "Fratar i njegova Bosna" (Izdavačka kuća "Rabic").

Kako se između ostalog navodi u obrazloženju, pomenuta knjiga Esada Durakovića kruna je dugogodišnjeg autorovog znanstvenog rada. Riječ je o smjelom Durakovićevom iskoraku ka opisivanju, povezivanju i interpretaciji pojava što čine okosnicu orijentalno-islamske poetike, odnosno orijentalno-islamskih umjetnosti uopće. Njegova polazišna teza jeste da je u kur'anski tekst unio svojevrsnu eksploziju u kulturi, utječući time na formiranje orijentalno-islamske poetike.

"Fratar i njegova Bosna" predstavlja izbor iz djela provincijala Bosne Srebrene fra Petra Anđelovića, u povodu 70. godišnjice života. Knjiga oslikava svu složenost te opću društvenu korisnost autorovog i franjevačkog angažmana za BiH u kriznom istorijskom kontekstu, borbi za njen opstanak. On također identificira i više od sedam stoljeća franjevačkog postojanja i djelovanja u BiH.

Specijalna nagrada žirija UIK BiH pripala je časopisu "Novi izraz", broj 35-36, januar-juli ove godine.

Najboljim prevodiocima u ovoj godini ravnopravno su proglašeni Josip Osti za prevod slovenske poezije "U jantaru vremena" Izdavačke kuće "Tugra" te Davor Beganović za prevod knjige "Metamorfoza činjenica i tajno znanje" autorice Renate Lachmann u izdanju Naklade "Zoro" (Sarajevo-Zagreb 2007.).

Šimo Ešić proglašen je najboljim ovogodišnjim urednikom značajnog broja vrijednih knjiga u izdanju "Bosanske riječi" Tuzla.

Nagrada za grafički dizajn pripala je Sanji Rašček za ilustraciju knjige "Ježeva kućica" iz edicije "Branko Čopić", u izdanju Biblioteke "Mali princ" izdavača Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka – Beograd i "Bosanske riječi" Tuzla.

Dobitnicima su nagrade uručili dogradonačelnik Sarajeva Predrag Mitrović, predsjednica Komisije akademik Hanifa Kapidžić Osmanagić te predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić.

O nagradama je odlučiovao žiri UIK-a BiH u sastavu prof.dr. Hanifa Kapidžić Osmanagić, prof.dr. Marina Katnić Bakaršić, Stevan Tontić, Bojan Hadžihalilović te Dragan Marković.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.