Kultura
0

Udruženje izdavača i knjižara BiH na sajmu knjiga u Podgorici

FENA
Na Prvom međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici učestvuje sa svojim izdanjima i Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIK BiH).

Sajam predstavlja prvi međunarodni događaj u nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori, a okupio je crnogorske i evropske izdavače te zemlje susjede.

Bh. izdavači organizirali su izložbu na 50 metara kvadratnih, promovišući projekte "Sarajevo, glavni grad knjige 2009.", 60. godina Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB BiH), predstojeći 19. međunarodni sajam knjige 2007. godine u Sarajevu te Bijenale knjige.

Posebno interesovanje vladalo je za izdanje "Srebrenica" Tarika Samaraha, djela iz oblasti baštine i religije, filozofska djela, djela Tvrtka Kulenovića, Dževada Karahasana, ali i bh. poeziju, časopise i reprint izdanja NUBiH-a te monografije umjetnika.

Na sajmu je predstavljeno i stvaralaštvo Šime Ešića, koji je samostalno kao izdavač nastupio u Podgorici. Izdavačka kuća "Maunagić" promovirala je novo djelo Semira Osmanagića "Piramide", autora čija istraživanja izazivaju i u Crnoj Gori veliku pažnju.

Predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić uručio je i prigodan poklon NUB-a BiH za Nacionalnu biblioteku Crne Gore na Cetinju, uputivši srdačne čestitke građanima Crne Gore za referendum te zaželjevši uspješnu saradnju država BiH i Crne Gore.

Tokom Sajma, Spahić i direktor KSC "Skenderija" Suad Đindo susreli su se sa ministricom za kulturu CG Vesnom Kilibardom, direktorima najznačajnijih izdavačkih kuća iz Crne Gore te predstavnicima izdavača svih zemalja učesnica.

Na jednom od stručnih skupova istaknuto je da različite stope PDV-a u zemljama regiona negativno utiču na izdavaštvo i saradnju izdavača. Pojava prodaje i publikovanja knjiga putem novina u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj ocijenjena je kao udar na izdavaštvo, štamparstvo i knjižarstvo.

Najavljeno je da će uskoro i BiH biti tržište za tu vrstu izdavaštva i da će se bh. izdavači, koji nemaju zakon niti podsticajne mjere otkupa od strane Vlade, sa najvećim PDV-om naći u izuzetno teškoj situaciji.

Kako je saopćeno, Spahić je izjavio da će tražiti hitnu sjednicu Vlade o ukidanju PDV-a i promjenu politike u ovoj oblasti u BiH u skladu sa evropskim standardima.