Kultura
0

Udruženje filmskih radnika BiH: Nagrade za Mensuda Arslanovića i Jasmilu Žbanić

FENA
Udruženje filmskih radnika BiH dodijelilo je danas u Sarajevu nagrade "Ivica Matić" za 2005. i 2006. godinu.

Nagrada za 2005. posthumno je dodijeljena dugogodišnjem članu Udruženja filmskih radnika Mensudu Arslanoviću, a za 2006. nagrada je dodijeljena Jasmili Žbanić za film "Grbavica".

Ovaj film je osvojio desetine nagrada, među kojima je najznačajnija "Zlatni medvjed" na Berlinskom filmskom festivalu. Najgledaniji je film u Bosni i Hercegovini u 2006. godini.

Počasna nagrada dodijeljena je i ministru kulture i sporta Federacije BiH Gavrilu Grahovcu za doprinos bh. kinematografiji proteklih godina.

Predstavljen je i katalog "Bh. film 2006./2007." s kojim je predstavljana bh. kinematografija na ovogodišnjem Cannes film festivalu. Katalog treći put izdaje Udruženje filmskih radnika BiH.

Ovo udruženje je od 2003. ponovo uspostavilo nagradu koja se prije rata 1992. dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje, članu Udruženja filmskih radnika BiH i nosi ime jednog od najznačajnijih bh. filmskih autora.

Ivica Matić rođen je u Varešu 1948. godine i radio je kao reditelj i snimatelj. Bio je član Kino kluba "Sarajevo" u kojem je kao amater režirao više zapaženih filmova. Od 1968. započinje profesionalni rad na Televiziji Sarajevo kao snimatelj (povremeno i kao reditelj), a uporedo nastavlja stvarati opus izuzetnih amaterskih ostvarenja, čiji je potpuni autor.

Njegov najznačajniji film je "Žena s krajolikom" (1975.) za koji je dobio nagradu Međunarodnog žirija kritike na Festivalu u Monte Karlu. Svi filmski kritičari i radnici jednoglasni su u ocjeni da je prerana smrt ovog autora ostavila bh. kinematografiju bez velikog imena. Umro je u 29. godini 1976. godine u Sarajevu.

Prvu poslijeratnu nagradu "Ivica Matić" Udruženje filmskih radnika BiH dodijelilo je 2003. reditelju Pjeru Žalici za višestruke uspjehe njegovog prvjenca "Gori vatra". Naredne, 2004. nagrada je dodijeljena reditelju Srđanu Vuletiću za njegov prvjenac "Ljeto u zlatnoj dolini", koji je također ostvario zapaženi međunarodni uspjeh i dobio mnoge nagrade.

Oba filma uspješno su distribuirana u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.