Kultura
0

Udruženje filmskih radnika BiH izdalo publikaciju "Bh. film 2008./2009."

FENA
Udruženje filmskih radnika BiH realiziralo je u ovoj godini dva projekta značajna za promociju bh. filma.

Kako je saopćeno iz tog udruženja, ono je za potrebe promocije bh. filma na proteklom Berlin film festivalu i uz predstojeći Cannes film festival izdalo publikaciju "Bh. film 2008./ 2009.".

Publikacija na čak 240 stranica predstavlja cjelokupnu filmsku produkciju u BiH i sve filmske festivale i važne institucije koje se bave filmom.

U tom su izdanju predstavljena četiri igrana filma, šest koprodukcijskih igranih filmova, 13 dokumentaraca, 15 kratkih igranih i animiranih filmova te šest filmova u pripremi.

Urednica kataloga je Elma Tataragić, a na njemu je radila i apsolventica dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Melina Alagić.

Katalog je finansiralo Udruženje filmskih radnika BiH i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Imajući u vidu nedostatak jedinstvene internet stranice za bh. film, Udruženje je prije nekoliko dana pokrenulo svoju stranicu www.bhfilm.ba na kojoj se mogu dobiti sve aktuelne informacije ne samo o Udruženju filmskih radnika BiH i njegovim članovima već i podaci o bh. filmovima, festivalima, filmskim školama, i drugim temama.

Stranica je još u izradi, ali će svi tekstovi do kraja mjeseca biti postavljeni.

Taj će website biti trajna platforma za promociju bh. filma uime Udruženja filmskih radnika BiH.

Udruženje će ove godine realizirati nekoliko projekata u zemlji i inozemstvu, među kojima je i predstojeći 4. Bh. film festival, koji će biti organiziran u saradnji sa Sarajevo film festivalom.

Taj će festival donijeti presjek cjelokupne bh. filmske produkcije u 2008. i 2009.