Amra Hadžimuhamedović
0

'Učestalo izmještanje stećaka u BiH zabrinjava'

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izrazila je danas zabrinutost zbog sve učestalije prakse izmještanja stećaka sa srednjovjekovnih nekropola, čime se lišavaju historijskog konteksta i razara njihov integritet.

Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović upozorila je danas na pres-konferenciji nakon 46. sjednice Komisije kako stećci nisu pokretno naslijeđe i da se nikada ne izmještaju, u skladu s međunarodnim standardima i konvencijama. Ona je naglasila da mogu postojati samo izvanredni razlozi za pomjeranje pojedinačnih ili malih grupa stećaka, u interesu njihove zaštite.

Neki od slučajeva kada može doći do izmještanja stećaka su ukoliko je došlo do njihovog prirodnog pomjeranja ili ugroženosti usljed prirodnih fenomena, te ukoliko postoje jasni dokazi da bi njihovo zadržavanje na trenutnoj lokaciji predstavljalo ozbiljan rizik za sam spomenik.

U slučajevima kada se odlučuje o izmještanju, potrebno je izvršiti detaljno snimanje lokacije, uključujući arheološko istraživanje i snimanje kako nadgrobnika, tako i groba. Također, prije izvođenja radova potrebno je identificirati pogodnu lokaciju za izmještanje.

Predsjedavajuća Komisija je upozorila da je potpuno neprimjereno izmještanje stećaka u dvorišta pravoslavnih ili katoličkih crkava. Navela je da stećci mogu biti izmješteni na javno zemljište, koje nalikuje izvornoj lokaciji što je više moguće ili u izuzetnim slučajevima u lokalni muzej ili kulturni centar, najbliži lokaciji s koje su izmješteni.

Izmještanja koja nisu u skladu s ovim uvjetima, mogu biti predmet kaznenog postupka, upozorili su u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

Komisija je odlučila proširiti listu ugroženih spomenika BiH s dva dobra, a to su Kulturni pejzaž - Nekropola sa stećcima u selu Sovići u općini Jablanica, gdje su stećci ugroženi usljed neodržavanja i klizišta, te usljed namjere da budu pomjereni u dvorište Franjevačkog samostana, te Historijsko područje - Stari grad Todorovo (Novigrad) i džamija u Todorovu u općini Velika Kladuša.

Također, Komisija je odlučila pristupiti donošenju izmjena i dopuna odluke o proglašenju džamije Hasan Kjafija u Pruscu nacionalnim spomenikom BiH, koja je značajno ugrožena i koja neće moći biti spašena u svojoj izvornosti.

Stoga će ovaj objekt biti dekomponiran (srušen) i rekonstruiran, a Federalno ministarstvo kulture je već poduzelo neke aktivnosti te u Komisiji očekuju da će biti osigurana sredstva za rekonstrukciju ovog objekta.

Komisija je na sjednici donijela odluke o proglašenju 11 dobara nacionalnim spomenicima BiH, te tri odluke o odbijanju prijedloga za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom.

Nacionalnim spomenicima su proglašeni Povijesno područje - Nekropola sa stećcima, antropomorfnim nadgrobnicima koji podsjećaju na križ i tumulusom Sebešić (općina Novi Travnik, FBiH), Povijesno područje - nekropola s dva antropomorfna nadgrobnika koji podsjećaju na križ kod sela Orašac (općina Novi Travnik, FBiH), Povijesni spomenik - grob sa stećkom u selu Bistro (općina Novi Travnik, FBiH), Arheološko područje - Prahistorijsko neolitsko naselje Obre II na lokalitetu Gornje polje u naselju Obre (općina Kakanj, FBiH), Kulturni pejzaž - Blatačko jezero, s dijelom kanjona Rakitnice i nekropolama sa stećcima, nišanima i prahistorijskim grobnim gomilama, naselje Blace (općina Konjic FBiH).

Nacionalnim spomenicima BiH proglašeni su i Historijsko područje - Stari grad Todorovo (Novigrad) i džamija u Todorovu (općina Velika Kladuša, FBiH), Historijski spomenik - Crkva svete Trojice u Tavnoj (Crkva manastira Tavna), općina Bijeljina, RS, Stambena graditeljska cjelina porodice Čokljat s dućanom u mahali Zagrad u Stocu (općina Stolac, FBiH), Historijska građevina - Konak - Vijećnica u Gračanici, FBiH, Historijska građevina - vila Stefanija u ulici Mjedenica broj 5 u Sarajevu (općina Centar Sarajevo, FBiH), Historijska građevina - Muzička akademija (Zavod Svetog Augustina) u Sarajevu (općina Stari Grad Sarajevo, FBiH).

Negativne odluke Komisije se odnose na Šarenu (Mejdan džedid) džamiju u Gračanici, FBiH, Glavni gradski park - Spomen-park narodnih heroja u Doboju, RS, te Objekt "Ledare", bivše stovarište "Sarajevske pivare" u Mostaru, FBiH.