Kultura
0

Učesnici projekta Colluvio nastupaju u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
U petak, 16.08.2013. godine sa početkom u 19 sati, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održat će se koncert kamerne muzike.

Koncert je rezultat međunarodne radionice kamerne muzike - projekta Colluvio, koja se održavala u Gut Horneggu, u Austriji. Radionici su prisustvovali mladi muzičari iz Njemačke, Ukrajine, Srbije i Bosne i Hercegovine i to: Polina Sasko, (20) klavir, Ukrajina, Nemanja Belej, (20) violina, Srbija, Sabeth Quitt, (19) violončelo, Njemačka, Dmytro Choni, (20) klavir, Ukrajina, Ljubomir Trujanović, (19) violina, Srbija, Damjan Saramandić, (20) violončelo, Srbija, Sonja Marković, (22) klavir, Bosna i Hercegovina, Tijana Milaković, (18) violina, Srbija i Vladimir Bogdanović, (21) violončelo,Srbija.

Ovi mladi muzičari su pod vodstvom docenta Jurija Kota (Ukrajna), profesora klavira Fakulteta muzičke umjetnosti u Kijevu, Olivere Milić-Hiršer (Srbija), violinistice i profesorice violine u Sremskoj Mitrovici, i Majnharda Hollera, (Austrija), violončeliste i profesora violončela u Minhenu, radili na veoma zahtjevnom programu kamerne muzike.

Neobična dinamika koja nastaje tokom takvog kursa može se osjetiti i na koncertima učesnika, koji su zamišljeni kao inspiracija za mlađu publiku sa ciljem da i njih zainteresuje za ideju internacionalne omladinske razmjene.

Sarajevskom koncertu su prethodili koncerti u Gut Horneggu, Beču, Minhenu, Ljubljani i Omišu, a turneja će završiti u Beogradu, gdje će se koncert održati dva dana nakon sarajevskog.

Ovo nije prvi put da Colluvio nastupa u Sarajevu. I prošle godine su počastili naš grad i sugrađane prekrasnim koncertom. Organizaciju i izvedbu koncerta u Sarajevu omogućili su Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" i Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Ulaz na koncert je besplatan, te pozivamo sve građane i goste Sarajeva da nam se pridruže na koncertu i rashlade u očaravajućem ambijentu Bošnjačkog instituta uz zvuke klavira, violine i violončela, poručuju organizatori.