Putem planske igre
0

Učenje o procesu pregovora za ulazak u EU

FENA
Vodeća njemačka institucija za međunarodnu kulturnu razmjenu (IFA) i Udruženje "Kult", u saradnji s Njemačkim društvom za tehničku saradnju (GTZ), organizirat će 3. i 4. aprila u Sarajevu simuliranje pregovora s predstavnicima evropskih institucija o ulasku u Evropsku uniju.

U ovoj će planskoj igri o EU učestvovati delegacije od 70-ak učenika srednjih škola i studenata iz BiH, Crne Gore i Srbije, najavljeno je iz Udruženja "Kult".

Objava odluka očekuje se na međunarodnoj novinskoj konferenciji 4. aprila.

Njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt bit će pokrovitelj tog obrazovnog događaja, jedne od aktivnosti velikog programa koji se organizira u sedam zemalja jugoistočne Evrope.

Program finansira Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke kao doprinos Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope.

U Planskoj igri učesnici će preuzeti stvarne uloge i ponašati se kao članovi Evropskog parlamenta i Evropske komisije, te evropski ministri inozemnih poslova i predstavnici pet (potencijalnih) zemalja kandidata s Balkana.

Oni će putem igre učiti o tome koliko je složen i dugotrajan proces donošenja političkih odluka i koliko postoji mnogo interesa i stavova kada je u pitanju proširenje Evropske unije.

Učesnici putem projekta stječu ključne vještine čitanja i kompetentnost, formiraju stavove i mišljenje vodeći pregovore i tražeći kompromise.