Online platforma
252

Promo / Učenje maternjeg jezika: Odlična vijest za našu dijasporu

"Heredes" je pronašao rješenje za njegovanje maternjeg jezika kod naše djece i mladih koji žive izvan domovine. Koristeći napredne tehnologije pokrenuta je prva online platforma kako bi povezala djecu iz raznih dijelova svijeta preko ekrana i omogućila im da razgovaraju na maternjem jeziku.

"Sve što je potrebno jeste konektovati se na internet i pomoću samo nekoliko klikova pronaći se u grupi sa petoro djece i profesorom jezika koji se javlja iz Bosne i Hercegovine. Djeca će razgovarat o svakodnevnim temamam koje su interesantne za njihovu uzrast. Djeca neće učiti čitati i pisati jer vjerujemo da su već opterećeni nastavnim programom u redovnim školama već će kroz lagan razgovor, druženje, igre, ilustracije bogatiti svoj riječnik, sticati nova znanja, i zašto ne, nove prijatelje. Mi ćemo u jednoj online grupi imati djecu porijeklom iz BiH koja danas žive u Švedskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Engleskoj, Italiji itd. Ta djeca imaju isto porijeklo i iste interese, zašto ih ne bismo okupili da se upoznaju i omogučili im da na zabavan govore na svom jeziku. Svi su dobrodošli bez obzira na nivo prethodnog znanja," objašnjavaju iz Heredesa.

Ova platforma jedinstvena je prilika da se djeca približe svojoj domovini, kulturi i jeziku, te je namijenjena djeci od 4 do 17 godina. Moguće je odabrati razgovor na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Upis je u toku, a prvi časovi za zemlje Evrope počinju 1. oktobra. Sve informacije mogu se naći na stranici Ili na FB-stranici Heredes.

Prema nekim podacima više od dva miliona Bosanaca i Hercegovaca danas žive u inostranstvu, te je broj djece koja se rađaju i odrastaju u novim okruženjima u porastu. Iako roditelji, uglavnom, pokušavaju očuvati maternji jezik u svojim domovima nove generacije često bolje govore jezik nove sredine. Djeca danas ionako previše vremena provode ispred ekrana, zašto onda ne iskoristiti to vrijeme za nešto važno i korisno, a istovremeno zabavno.

"Maternji jezik ne možemo birati, njega dobivamo rođenjem i on je ono po čemu se identificiramo. Niko nikad ne bi smio zaboraviti svoj prvi jezik," dodaju iz Heredesa te poručuju da je bitno da vijest o postojanju ove platforme dođe do svih roditelja u inostranstvu koji dijele ova uvjerenja. "Ako poznajete takve proslijedite im ovu informaciju," poručuju iz Heredesa.