Kultura
0

Učenici Srednje ekonomske škole u "borbi protiv turbo folka"

FENA
U prostorijama Srednje ekonomske škole Sarajevo danas je održana završna manifestacija projekta "Dan borbe protiv turbo folka".

Izvođenjem sevdalinki, pop kompozicija, mini koncertom, plesnim tačkama te glumačkim recitalima, učenici Srednje ekonomske škole Sarajevo te učenici Treće gimnazije su pokušali skrenuti pažnju na izvorne vrijednosti bh. kulture i umjetnosti.

"Cilj Projekta je mijenjanje stava učenika prema muzici koju slušaju. Primijetila sam da na svim zabavama oni isključivo slušaju turbo folk, dakle, muziku koja je uvezena u BiH i koja nikako nije tvorevina našeg podneblja", izjavila je za Agenciju FENA idejni tvorac Projekta i profesorica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika u Srednjoj ekonomskoj školi Minja Hozo.

Ono što je uslijedilo je, objašnjava Hozo, dvomjesečna "borba" protiv turbo folka.

"Djeca su se zaista trudila i ova dva mjeseca su živjeli za Projekt koji je rezultirao mnoštvom crteža, muzičkih numera, odličnim glumačkim izvedbama. Podsjetili smo mnoge na uživanje i pjevanju uz gitaru kao i na prekrasnu sevdalinku koja je dio svakog od nas za razliku od uvezenog turbo folka", kazala je Hozo.

Ona je dodala da će se Projekt, realizirati i u budućnosti jer je njegovanje sopstvene tradicije i prepoznavanje istinske vrijednosti u interesu bh. mladosti ali i svih ostalih.