Miss Irby Project
15

Učenici Druge gimnazije ovog vikenda će biti dio promjena u društvu

Klix.ba
Dobre Kote, Udruženje Svaki Student i Fondacija Izvor započeli su s realizacijom projekta ''The Miss Irby project'' čija je ideja ohrabriti mlade ljude da budu dio promjena koje žele da vide u svom društvu.

Inspiracija ovog projekta je Adeline Paulina Irby, porijeklom Engleskinja, koja je prije 150 godina došla u Sarajevo i započela školu za siromašne djevojke, a prva predavanja o životu Adeline Pauline Irby održana su u martu u Trećoj gimnaziji, Drugoj gimnaziji i Medicinskoj školi Bjelave.

Na predavanjima su učenici imali priliku čuti sve o Miss Irbynom životu i radu gdje su bili izazvani da potpišu obećanje za Miss Irby te dobili priliku da se uključe u praktičan rad projekta, odnosno reparaciju javnog prostora u okolini škole koju pohađaju.

Ovaj vikend, 10.i 11. juna, projekt će realizirati učenici Druge gimnazije čiji je cilj bio obnova prostora u prolazu između zgrada u ulici Husrefa Redžića 7-11 i Merhemića Trga na Ciglanama. Reparaciju ovog prostora radit će od 10 do 16 sati, a otvaranje repariranog prostora je u nedjelju, 11. juna u 18 sati.