Sarajevo
318

Učenici Druge gimnazije humanitarnom predstavom sakupili 1.000 KM i donirali Sigurnoj kući

Piše: E. Lj.
Za premijeru predstave "What I Want to Say But Never Will" koju su radili učenici Druge gimnazije Sarajevo na engleskom jeziku, pod vodstvom profesorice Ide Avdibegović, a koja je izvedena 6. juna u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), tražila se karta više.

Iako Sarajevski ratni teatar ima kapacitet da primi 165 gostiju, odziv je premašio očekivanja pa je 35 gostiju gledalo predstavu stojeći. Učenike Druge gimnazije Sarajevo i njihovu profesoricu ovaj interes naročito raduje, jer su prodali 200 ulaznica, a prikupljenih 1.000 KM donirali su Sigurnoj kući.

"Tim Druge gimnazije je ponosan zbog podrške radu Sigurne kuće jer se i sama predstava bavi temom emocionalne sigurnosti mladih u BiH", rekla nam je Avdibegović.

Kroz pripremu i izvedbu predstave je zajedno s učenicima doživjela ličnu transformaciju kojom su inspirisali i publiku.

"Fantastična energija ekipe ovog izuzetnog pozorišnog događaja koncentrisana je na pokušaj stvaranja osnove za bolju komunikaciju s generacijom roditelja koja je očigledno u nekoliko proteklih haotičnih decenija propustila da stekne potrebna znanja, potrebne instrumente i potrebno razumijevanje kako bi ostvarivala ispravnu komunikaciju s djecom. Mladi pokazuju da ono što njihovi roditelji nisu mogli, nisu bili u stanju ili nisu znali, oni rade na najbolji mogući način - jasan, direktan, inteligentan, emotivan... Gledaoci su suočeni s nizom naizgled nerješivih problema, a onda i uvučeni u rijetko uspješan i otvoren dijalog s izvođačima. Ova predstava je zanimljiva, duhovita, odlično odglumljena, veoma dobro napisana i sklopljena bez greške... Iznenađujuće za jedan rad učenika srednje škole i njihove profesorice", rekao je istaknuti bh. reditelj Ademir Kenović.

Ovaj projekt je inspirisan istoimenim djelom američkog autora i profesora Alana Haehnela. Petnaest učenika Druge gimnazije je trominutnim performansom svojim kolegama skrenuo pažnju na anketu sačinjenu od tri pitanja: "Šta biste htjeli reći, a nikada niste?", "Kome biste to rekli?" i "Zašto to nikada niste rekli?". Predstava "What I Want to Say But Never Will" sastoji se upravo od odgovora učenika koji su odlučili da se anonimno ispovijede, ne znajući da će njihove tihe bitke napokon dobiti glas kroz ovu izvedbu.

"Druga gimnazija je izuzetno zahvalna SARTR-u i podršci gostiju među kojima su Ademir Kenović, Maja Salkić, Admir Čular i Samir Hodović. Nadamo se da će ovaj uspješni projekt biti inspiracija za dalji rad", izrazila je nadu Avdibegović.

U predstavi su učestvovali Tarik Rahmanović, Asja Muftić, Aida Topić, Feriha Babić, Iris Teftedarija, Ida Savić, Dženana Terzić, Arman Alecković, Hana Ćatić, Esma Fočak, Amna Pašanović, Din Hodžić, Iman Peljto, Džana Zerem i Mak Biser. Za produkciju su bili zaduženi Amina-Kamra Maglić i Marko Velimirović.